SMC »z zadržkom« do koalicije s SDS

V Stranki Mira Cerarja pravijo, da si »ljudje želijo spremembo, manj razdora in več politične urejenosti«.

Objavljeno
13. julij 2014 18.48
Posodobljeno
13. julij 2014 19.09
Miro Cerar Volitve
Mo. Z., Delo.si, Ti. Kr., Ozadja
Mo. Z., Delo.si, Ti. Kr., Ozadja

Ljubljana - Predsednik stranke SMC Miro Cerar je ob rezultatih vzporednih volitev izrazil zadovoljstvo nad uspehom stranke. »Izid je res dober, to kaže, da so ljudje izbrali zavezo k neki drugačni politični kulturi, ki ne bo razdiralna in bo prinesla izhod iz krize, da zaupajo naši stranki, da smo sposobni tako politično kulturo podpreti,« je povedal.

Po vzporednih volitvah naj bi Stranka Mira Cerarja (SMC) dobila 38,2 odstotka glasov oz. 38 sedežev v državnem zboru. To je po mnenju Cerarja »velika zaveza za našo stranko. Hvala za te glasove, na nas je, da upravičimo to zaupanje«.

O koaliciji ...

»Ljudje so dali jasen signal, pri spremembi bodo morali sodelovati tudi drugi. Pomembno je, da to sporočilo volivcev razumejo tudi drugi politiki,« je dejal. Po njegovih besedah se bo SMC pogovarjala z vsemi strankami, ima pa zadržek do SDS. Pogovori bodo po njegovih besedah potekali »z vsemi ostalimi strankami, najprej mehko, potem pa stopnjevano v dneh pred sklicem parlamenta z željo po trdni koaliciji«.

»To je prvi korak, vsi naslednji do cilja so se zelo zahtevni,« je še povedal Cerar. »Koalicijski pogovori bodo verjetno strekli v prihodnjih dneh. Kak dan bomo porabili, da se sestane vodstvo stranke, zato da se podrobneje dogovorimo, kako bomo koalicijske pogovore vodili. Verjamem, da bomo sestavili vlado, verjamem, da bodo tudi v drugih strankah, ki so potencialni koalicijski partnerji, zaznali to željo ljudi, da potrebuje Slovenija neko stabilno vlado, ki bo v prihodnjih letih pripeljala iz krize.«

Po besedah Cerarja morajo zdaj tehtno premisliti, kdo bodo ministri:» Vsaka vlada, tudi prihodnja, se sestavlja praviloma na način, da želi vodilna stranka zase tiste ključne, državotvorne resorje, kot je ministrstvo za finance in še kakšno.«