Cerar mladim: Če izgubite pogum in ideje, ste mrtvi

Na nacionalni konferenci so se pogovarjali o zaposlovanju mladih, podjetništvu, vključujoči družbi in mladinskem sektorju.

Objavljeno
16. november 2016 15.16
bsa cerar
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana − Premier Miro Cerar razume kritike in razočaranje mladih, ki se spopadajo s težavami, a hkrati od njih pričakuje tudi ideje za izboljšanje stanja. Kot je dejal na današnji nacionalni konferenci strukturiranega dialoga, mladi ne smejo izgubiti poguma, pač pa iskati ideje in rešitve. »Če izgubite pogum in ideje, ste mrtvi,« je mlade nagovoril premier.

Mreža MaMa in Mladinski svet Slovenije sta namreč pripravila nacionalno konferenco strukturiranega dialoga med mladimi in odločevalci, kamor sta na pogovor z mladimi povabila tudi predsednika vlade Cerarja. Pogovarjali so se o zaposlovanju mladih, podjetništvu, vključujoči družbi in mladinskem sektorju.

Na vprašanje, kaj bo vlada naredila za to, da bodo mladi čim hitreje vključeni na trg dela, je Cerar odgovoril z vprašanjem: »Kaj boste mladi storili za to, da boste čim prej doštudirali in se vključili na trg dela?« Opozarja, da študij v Sloveniji traja bistveno dlje kot v drugih evropskih državah, s čimer se izgublja potencial pri mladih.

To je po njegovih besedah vprašanje za univerze in same študente. Naloga vlade pa je, da mladim že v procesu izobraževanja zagotovijo kompetence, ki jim bodo omogočile zaposljivost po koncu izobraževanja. Na tem področju je vlada že dosegla nekaj uspehov, »a je to še daleč od tega, kar si vsi želimo«, je poudaril premier.

Sicer pa je prioritetna naloga vlade povečevanje uspešnosti gospodarstva, saj se prav s tem povečuje zaposlenost, je še poudaril Cerar. Poleg spodbujanja gospodarske rasti vidi še veliko možnosti, več je treba storiti tudi na področju delovne zakonodaje. Po njegovih besedah potrebujemo nekoliko več fleksibilnosti na področju zaposlovanja, pri čemer mora biti zagotovljena socialna varnost delavcev.

Na področju podjetništva Cerar pravi, da je ena temeljnih nalog vlade ustvarjanje spodbudnega poslovnega okolja, tudi za mlade. Tako so že naredili določene spremembe, trudijo se odpravljati administrativne ovire in modernizirajo javno upravo.

Na vprašanje, zakaj se starejši zaposleni ne upokojujejo in delovnih mest prepuščajo mladim, Cerar odgovarja, da podatki kažejo ravno nasprotno, saj imamo v Sloveniji največje število prezgodaj upokojenih ljudi. To je po njegovih besedah nevzdržno, ta problem pa bo treba rešiti z nadaljevanjem pokojninske reforme.

Na vprašanje o morebitni uvedbi kvot pri zaposlovanju mladih pa Cerar, kot pravi, nima dokončnega odgovora in bi ga moral še nekoliko premisliti.

Spregovorili so tudi o vključenosti mladih v politiko. Ta je po Cerarjevih besedah pomembna, zato je mlade pozval, naj se vključujejo v politični dialog. Najboljša stimulacija, da bi mlade politika začela zanimati, pa je zgled politikov samih. »Dokler bomo ocenjeni kot prevaranti, pohlepneži in lažnivci, se ne bodo odločali za politiko,« meni Cerar. Dodal je, da se je sam za politiko odločil ravno zato, da se dvigne raven politične kulture. »Mislim, da nam to uspeva,« je še dodal.