Cerar na Češkem z gospodarstveniki

S češkim premierom Bohuslavom Sobotko o krepitvi sodelovanja.

Objavljeno
22. januar 2017 20.57
jsu*Cerar Vrh slovenskega gospodarstva
Miha Jenko
Miha Jenko
Praga – Predsednik vlade Miro Cerar je s srečanjem z gospodarstveniki in Slovenci, ki poslujejo in živijo na Češkem, začel dvodnevni obisk Češke republike, namenjen krepitvi dvostranskega sodelovanja in bilateralnim odnosom predvsem na gospodarskem in kulturnem področju.

Cerar s prvim uradnim obiskom slovenskega predsednika vlade na Češkem po letu 1999 vrača obisk češkemu premieru Bohuslavu Sobotki, ki je bil pri nas aprila 2015. Z gostiteljem bosta jutri predvidoma razpravljala tudi o varnosti in sodelovanju v regiji in Evropski uniji.

Češka republika je sicer deveta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, gospodarski odnosi med državama so dobri, blagovna menjava se povečuje in v zadnjih letih je dosegla okoli 1,2 milijarde evrov. V tem času so češka podjetja opravila tudi več pomembnih neposrednih naložb v Sloveniji. Med njimi je bil najodmevnejši nakup Radenske, ki ga je izvedla Kofola. Češko gospodarstvo ima zadnja leta stopnjo rasti nad povprečjem Unije, ponaša pa se z zelo nizko, le nekaj čez štiriodstotno stopnjo brezposelnosti, in nizkim javnim dolgom, ki se je lani znižal pod 40 odstotkov BDP, to je dvakrat manj kot pri nas.

Digitalni poslovni forum

V gospodarskem delu programa bo Cerar jutri obiskal DigiLab Škoda Auto in odprl Digitalni poslovni forum. Udeležila se ga bodo tudi slovenska zagonska (startup) podjetja, ki ponujajo napredne rešitve na področju (e-)mobilnosti, pametnih mest in omrežij ter sodobnih konceptov varne vožnje. Slovenska gospodarska delegacija, v kateri bo tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti, se bo udeležila okrogle mize na temo »Ključni izzivi avtomobilske industrije v CEE regiji v naslednjih 10 letih in priložnosti za sodelovanje«; na njej bodo sodelovali predstavniki slovenskega in češkega avtomobilskega grozda ter avtomobilske industrije.

Slovenija in Češka na področju kulture precej sodelujeta v uprizoritveni, vizualni in glasbeni umetnosti, literaturi in filmski umetnosti, o nadaljnjem sodelovanju pa se bo minister za kulturo Anton Peršak pogovarjal s češkim kolegom Danielom Hermanom. Državi že pet let pripravljata projekt nominacije del arhitekta Jožeta Plečnika za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine, mešana delovna skupine bo letos nadaljevala pripravo dokumentacije.

V okviru »mini« višegrajske turneje bo premier v torek nadaljeval pot v Varšavo, kjer se bo srečal s predsednico poljske vlade Beato Szydło. Poljska je sicer sedma največja trgovinska partnerica Slovenije, obseg blagovne menjave je leta 2015 znašal dobrih 1,4 milijarde evrov.