Orban: Vsak Madžar, vsak Slovenec je odgovoren za celotno Evropo

Cerar in Orban na slovesnosti ob obletnici Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

Objavljeno
06. november 2015 21.32
Cerar in Orban v Lendavi
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Lendava - Udeležba premierov Slovenije in Madžarske Mira Cerarja in Viktorja Orbana na nocojšnji slovesnosti ob 40. obletnici organiziranega delovanja pomurske madžarske narodne skupnosti je po besedah Cerarja odraz pomena, ki ga državi namenjata svojim narodnim manjšinam v zamejstvu. Skupaj moramo ubraniti Evropo, kot jo poznamo, pa je izpostavil Orban.

Ob čestitkah Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti za štiri desetletja obstoja je slovenski premier v govoru na slovesnosti v kulturnem domu v Lendavi poudaril, da oba naroda in državi kljub razlikam v jeziku povezujejo odlični dobrososedski odnosi in razvejano sodelovanje na številnih področjih. Pri tem je spomnil, da sta državi, ob zavedanju sprememb v Evropi, skupno pristopili k urejanju položaja obeh narodnih manjšin.

»Njune pravice so urejene s sporazumom o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji in slovenske narodne manjšine na Madžarskem. Ta meddržavni sporazum iz leta 1992 je bil eden prvih tovrstnih sporazumov v novi Evropi, ki je nastajala po padcu berlinskega zidu, zato smo nanj upravičeno ponosni,« je pojasnil.

Spomnil je, da si slovenska vlada prizadeva za nadgradnjo manjšinske zakonodaje, ki bo omogočila še bolj učinkovito uresničevanje pravic obeh narodnih skupnosti v praksi. »Vlada v letošnjem proračunu ni zmanjšala sredstev za sofinanciranje obeh narodnih skupnosti in v letu 2016 načrtuje njihovo povišanje,« je še izpostavil.

Trenutno najbolj aktualnega vprašanja beguncev, proti katerim se je Madžarska zaščitila s postavitvijo ograje na meji s Srbijo in Hrvaško, se Cerar ni dotaknil. Je bil pa toliko bolj neposreden madžarski premier Orban. Potem ko je izrekel zahvalo vsem, ki so prispevali k ohranitvi madžarske skupnosti v Sloveniji, in slovenski državi, da ta prizadevanja podpira, je izpostavil skupno zgodovino tega danes obmejnega območja. »Veže nas več kot pa razdvaja,« je dejal. »Evropska unija ima tu košček, ki se iz Bruslja morda slabše vidi, a se toliko bolj vidi iz Budimpešte in Ljubljane.«

Po njegovih besedah se na tem območju z migracijami znova piše zgodovina. »Več sto tisoč ljudi, ki so iz druge kulture, je že prestopilo naše meje in še več jih je pred pragom. Če tega ne bomo uspeli preprečiti, enostavno ne bo več takšne Evrope, za kakršno smo se toliko borili,« je poudaril. »Pred nami so zelo težke odločitve, za katere bomo odgovarjali ne le našim volivcem ampak tudi našim potomcem. Zato ne smemo oklevati ne v besedah ne v dejanjih,« je dodal.

Izpostavil je »krščanske korenine Evrope, zaradi katerih je bila ta vedno močna«. »Vsak Madžar, vsak Slovenec, vsak državljan Evrope je odgovoren za celotno Evropo,« je dejal in izrazil pripravljenost pomagati Sloveniji, če potrebuje pomoč. »Veže nas preteklost, veže nas zdaj tudi skrb za skupno prihodnost. Od nas je odvisno, ali bomo trpeli zaradi tega v zgodovini ali pa bomo mi oblikovali zgodovino. V Srednji Evropi smo vsi mi že večkrat doživeli, da so brez nas odločali o nas. Zdaj pa želimo sami odločati o svoji usodi. Naučili smo se, kako je treba živeti in izkoristiti svobodo, ki smo si jo izborili,« je dejal in pri tem prejel bučen aplavz občinstva v dvorani.

Po slovesnosti sta se Cerar in Orban odpravila na delovno večerjo, po kateri izjave za medije niso predvidene.