Premier napovedal možnost odprtja migracijske poti čez Jadran

Na neformalem vrhu na Malti se je Cerar zavzel za ukrepanje proti tihotapcem s prebežniki in napovedal prihod Junckerja v Slovenijo.

Objavljeno
03. februar 2017 11.56
Begunci, Slovenska vojska - SV
De. P., STA
De. P., STA

Valletta − Po osrednji sredozemski proti prihajajo preko Italije migranti tudi že v Slovenijo, odprla pa se je tudi pot po Jadranskem morju proti Istri, je opozoril premier Miro Cerar ob prihodu na neformalni vrh EU na Malti. Slovenija si bo zato po zaprtju zahodnobalkanske poti odločno prizadevala tudi za zaprtje te poti.

Po osrednji sredozemski poti sicer prihaja največ migrantov v Italijo in na Malto, a nekaj jih je prek Italije v preteklih mesecih prišlo že tudi v Slovenijo, je izpostavil premier. »Predvsem pa se je odprla tudi pot po Jadranskem morju proti Istri. Ne gre za nekaj, kar nas ne bi neposredno zadevalo,« je opozoril.

Premier se bo zato danes v razpravi o omejevanju migracij na osrednji sredozemski migracijski poti, zlasti iz Libije v Italijo, odločno zavzel za ukrepanje proti tihotapcem s prebežniki ter za pomoč in okrepljeno sodelovanje z afriškimi državami za zajezitev migracij.

Slovenija pri soočanju z migracijskimi izzivi po njegovih besedah že ves čas konstruktivno sodeluje in bo pomagala na različne načine, morda tudi z ladjo Triglav. »Spomnite se, z ladjo Triglav smo bili že dvakrat v Sredozemskem morju in bomo še naprej, če bo to res potrebno,« je izpostavil premier.

»Slovenija mora biti pripravljena na zaprtje avstrijsko-slovenske meje«

Cerar je opozoril tudi na možnost zaprtja slovensko-avstrijske meje: »Če bo Avstrija nekega dne zaprla mejo, vemo, kaj to za nas pomeni.« Slovenija mora biti zato po njegovih besedah maksimalno pripravljena na morebitno zaostritev razmer, čeprav vsi upajo, da se to ne bo zgodilo.

Na vprašanje, ali bo danes na Malti znova izpostavil nasprotovanje podaljševanju nadzora na slovensko-avstrijski meji, je premier odgovoril, da je to treba jasno povedati vsakič znova. Čeprav Slovenija razume položaj držav, ki znotraj schengna začasno izvajajo ta nadzor, to za nas ni dolgoročno sprejemljivo, je poudaril.

Rešitev je po njegovih besedah skupna akcija EU, zlasti učinkovit nadzor zunanje meje unije, saj bo šele to omogočilo normalno delovanje schengna, ki je ena ključnih pridobitev EU.

Avstrijski kancler Christian Kern pa je danes na Malti v odgovoru na vprašanje, kako dolgo bo Avstrija še vztrajala pri nadzoru na meji s Slovenijo, odgovoril, da je to odvisno od razvoja dogodkov.

Cerar je še napovedal obisk predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja v začetku marca v Sloveniji. Z njim se hoče med drugim pogovoriti o nadzoru na meji z Avstrijo in o teranu.