Cerar ne bo kandidat za mandatarja

Odločitev je sprejel včeraj, ko je po odločitvi SLS in DL postalo jasno, da tehnična vlada ne bo imela zadostne podpore.

Objavljeno
13. februar 2013 15.20
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Profesor na ljubljanski pravni fakulteti in nesojeni kandidat za mandatarja Miro Cerar je danes prvič komentiral napovedi, da bi lahko zamenjal Janeza Janšo.

Kot je znano, so ga za kandidata podpirale PS, DL in Desus. SLS je idejo začasne vlade dokončno pokopal. V SD se še niso javno opredelili.

Cerar: Ni bilo zadostne podpore

Miro Cerar je po dve urnem pogovoru s predsednico PS Alenko Bratušek dejal, da se zahvaljuje za povabilo, a se za mandatarstvo ni odločil, ker ne bi dobil zadostne podpore. To je bilo znano včeraj, po odločitvi SLS, in ko se je izkazalo, da »imajo nekateri visoki predstavniki v DL pomisleke glede tehničnega ali kakršnega koli mandatarja.« Idejo projektne vlade sicer podpira, a meni, da za njeno uresničitev ne bo zadostne podpore.

Bratuškova je dejala, da Cerar ne bi bil kandidat PS, ampak projektne koalicije. Po njenem mnenju, bi Cerar v državnem zboru dobil zadostno število glasov.

»Storili smo vse, kar smo lahko. Kdor nasprotuje takšni rešitvi, naj pove, kako naprej,« je dejala. 

Pobudnica projektne vlade Alenka Bratušek meni, da nobena od potencialnih strank, ki bi vstopila v vlado, s Cerarjem ne bi imela težav. To je ocenila po pogovorih s strankami, s katerimi so se po njenih besedah velikokrat pogovarjali o potencialnih kandidatih za mandatarja.

Po včerajšnji odločitvi SLS, da gre stranka v opozicijo, a ne bo sodelovala v novi vladi, je že jasno, pišemo v današnjem Delu, da se je iskanje resnega mandatarja že končalo.

Janša: Konec Virantovanja

Na aktualno dogajanje v Ljubljani se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je ob robu vladnega obiska na Dolenjskem in v Beli Krajini, dejal, da ne bo šel po isti poti, kot njegov predhodnik Borut Pahor. S tem je še enkrat potrdil, da po zaupnico ne namerava iti.

»Slovenija nima časa, da bi bila štiri mesece brez vlade,« je dejal Janša in dodal »mogoče smo si leta 2011 to še lahko privoščili, vendar smo to zelo drago plačali. Danes si tega Slovenija ne more privoščiti, zato po tej poti jaz ne mislim hoditi.«

Glede ostalega dogajanja je pripomnil: »Pustni čas mineva s tem pa tudi čas Virantovanja. Začeli so prihajati računi in pripraviti bo treba denarnico.«

Stranke za konstruktivno nezaupnico

Predsednik Desusa Karl Erjavec je danes okrcal SLS in »ocenil, da če se želi aktualno vlado zrušiti, jo je treba z nezaupnico. Naslednji korak je projektna vlada«.

Vodja poslancev SD Janko Veber: »Konstruktivno nezaupnico bi podprli, vendar ne nujno tudi vlade, ki bi jo izvoljeni mandatar sestavil.«

Predsednik DL Gregor Virant: »Stranke se bodo morale dogovoriti o konstruktivni nezaupnici z enim samim razlogom - da pridejo do predčasnih volitev.« Virant za mandatarja ne bi kandidiral.

Volitve bi lahko bile pozno spomladi

Seveda pa je zdaj vprašanje, kdo bi privolil v vlogo »slamnatega moža«, saj bi šel na glasovanje v parlament samo zato, da se zruši Janševa vlada, ne bi pa imel podpore za sestavljanje nove. Ker bo koalicija po odhodu SLS imela le še tretjino glasov v parlamentu, bi bila sicer konstruktivna nezaupnica zagotovo izglasovana, vendar bi se ta postopek verjetno res končal s predčasnimi volitvami, ki bi bile pozno spomladi. (N. R.)