Cerar z evropskimi kolegi o prihodnosti Slovenije v EU

Nastopil je čas za nujen razmislek o prihodnosti unije tudi s slovenske perspektive, so sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Objavljeno
24. avgust 2016 11.33
uho-Dr. Miro Cerar
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Predsednik vlade Miro Cerar bo v petek zjutraj organiziral delovni posvet z domačimi strokovnjaki o prihodnosti Evropske unije in Slovenije v njej, zlasti po britanski odločitvi za brexit. Nato bo v soboto odpotoval na tovrstne pogovore s kolegi v Berlin, v ponedeljek pa še v Amsterdam in Luksemburg, so danes sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Kot so še sporočili, je »po nizu resnih izzivov, s katerimi se v zadnjih letih sooča EU, namreč nastopil čas za nujen razmislek o prihodnosti unije tudi s slovenske perspektive«. »Vendar so nedavni dogodki lahko tudi priložnost za vzpostavitev boljše in učinkovitejše EU,« je prepričan slovenski premier Cerar.

Po petkovih posvetih z domačimi strokovnjaki bo premier posvete o prihodnosti EU nadaljeval tudi s kolegi drugih članic EU. V soboto se bo udeležil delovnega posveta na gradu Meseberg pri Berlinu, na katerega je nemška kanclerka Angela Merkel ob Cerarju povabila še premierje Bolgarije, Avstrije in Hrvaške.

V ponedeljek bo Cerar nadaljeval pot na Nizozemsko ter v Luksemburg, kjer se bo sestal s premierjem Markom Ruttejem oziroma Xavierjem Bettelom, še napovedujejo v Cerarjevem kabinetu.

Posvetili naj bi se vprašanjem prihodnosti unije po britanski odločitvi za odhod iz EU, kar bo glavna tema neformalnega vrha EU v Bratislavi 16. septembra. Cerar je v soboto napovedal še, da namerava odpreti tudi vprašanja varnosti in migracij.