Cerar: Pogajanja s policisti so v sklepni fazi

Cerar je optimist, po njegovem obstaja možnost, da se že prihodnji teden sklene razumen dogovor med vlado in policijskima sindikatoma.

Objavljeno
16. april 2016 18.04
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Pogajanja s stavkajočimi policisti so v sklepni fazi, je danes v izjavi ob robu Akademije SMC dejal predsednik te stranke in premier Miro Cerar.

Z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar sta se v petek tudi sestala na delovnem posvetu, kjer mu je ministrica zagotovila, »da se približujejo tisti točki, ko bo jasno, kakšne so končne pozicije«. Zato Cerar pričakuje, da bo skozi dialog, ki da ga vlada ves čas vodi, prišlo od ustreznega sporazuma.

Spomnil je, da je vlada policiji v zadnjem letu in pol zagotovila veliko več sredstev, opreme, vozil in zaposlitev kot kar nekaj vlad v preteklih letih skupaj. Hkrati pa je vlada sklenila, da bo v okviru pogajanj šla v smeri zavez, ki so jih prejšnje vlade »do neke mere neodgovorno, nepremišljeno« dale.

Vlada je po njegovem v pogajalskem procesu vseskozi konstruktivna, a sindikati še zmeraj spodbujajo stavko. Že zdaj so jim namreč ponudili največ, kar so lahko, ne da bi prizadeli javnih financ in rušili drugih sistemov. Zdaj se pogovarjajo le še o nekaterih podrobnostih in zato upa, da bo mogoče najti skupen jezik.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič poudarja, da bosta oba stavkajoča sindikata oblikovala skupno stališče glede osnutka stavkovnega sporazuma, ki so ga prejeli danes zjutraj in ga zdaj preučujejo. Vendar se mu zdi absolutno prezgodaj, da bi predlog lahko označil za sprejemljiv, opazili so že namreč nekaj pomanjkljivosti.

Cerar ima zanj »očitno težave z razumevanjem, kaj je to razumen dogovor«. Razumen dogovor je namreč to, da se vsa vprašanja rešujejo sistemsko in celovito, je poudaril za STA. Ne morejo namreč pristati na predlog, ki bi povzročil nove anomalije, ampak je treba oblikovati sporazum, ki bo predvideval, kaj se v njem ureja, višino finančnih učinkov in pa tudi način izvedbe vsebine, torej, kako se bo dogovor udejanjil v domači zakonodaji.