Cerar: Pri reševanju migracijske krize se je treba osredotočiti na izvorne razloge

Po vrhu EU in Afrike bo danes na Malti neformalni vrh, namenjen zagotovitvi učinkovitejšega nadzora zunanje meje EU.

Objavljeno
12. november 2015 11.59
Koalicija
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Bruselj, Valletta − Premier Miro Cerar je na vrhu EU in Afrike v Valletti poudaril, da bo reševanje migracijske krize najbolj učinkovito, če se bomo lotili izvornih razlogov, kot so revščina, pomanjkanje perspektive, politična nestabilnost, konflikti, nespoštovanje človekovih pravic in vladavine prava ter učinki podnebnih sprememb.

»Nobena realna rešitev ne bo mogoča, če se ne bomo učinkovito lotili revščine, pomanjkanja perspektive, politične nestabilnosti, konfliktov, nespoštovanja človekovih pravic in vladavine prava kot tudi učinkov podnebnih sprememb,« je na zasedanju poudaril slovenski premier.

Posebno pozornost je treba po njegovih besedah nameniti diplomatskemu udejstvovanju za politične rešitve na konfliktnih območjih, pri čemer je ključna okrepitev dialoga in sodelovanja med ciljnimi državami, državami izvora ter tranzitnimi državami migracij.

Dobro upravljanje migracij in mobilnost pospešujeta človeški, socialni in kulturni razvoj v vseh državah, je spomnil premier ter pozdravil današnji podpis skupne politične izjave, akcijski načrt in ustanovitev novega skrbniškega sklada za Afriko, ki bo prispeval k izvedbi zavez.

Evropske države so afriškim ponudile dodatno finančno pomoč v obliki skrbniškega sklada za Afriko, ki predvideva 1,8 milijarde evrov iz evropskega proračuna. Enak znesek pa naj bi še dodatno prispevale tudi članice.

Voditelji so opredelili pet prednostnih področij ukrepanja: odpravljanje vzrokov migracij, spodbujanje zakonitih migracij, zagotavljanje mednarodne zaščite beguncem, boj proti tihotapcem prebežnikov ter krepitev sodelovanja pri vračanju nezakonitih migrantov.

Slovenski premier je spomnil tudi na pomembno vlogo Agende za trajnostni razvoj 2030, ki med drugim naslavlja tudi reševanje migracijske problematike, še piše v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali iz premierovega kabineta.

V tem kontekstu bo Slovenija še naprej podpirala razvojne programe in projekte v afriških državah, bilateralno kot tudi s prispevki prek skladov EU in ZN ter drugih multilateralnih poti.

»Naši napori so usmerjeni tudi v preprečevanje tihotapljenja ljudi v Sredozemlju, zaradi česar Slovenija aktivno sodeluje v operaciji EU Sophia z namenom preprečitve tihotapljenja in prekinitve tihotapskih poti v osrednjem Sredozemlju,« je pri tem še poudaril premier.

Po migracijskem vrhu EU in Afrike bo danes na Malti neformalni vrh EU, namenjen zagotovitvi učinkovitejšega nadzora zunanje meje EU in s tem preprečitvi potrebe po individualnem ukrepanju posameznih članic na notranjih mejah.

Tusk: Reševanje schengna je bitka s časom

Nedavni dogodki v Nemčiji, na Švedskem in v Sloveniji izjemno jasno pričajo o ogromnem pritisku, s katerim se soočajo članice EU. Reševanje schengenskega prostora brez nadzora na notranjih mejah je bitka s časom, v kateri smo odločeni zmagati, je danes v Valletti poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Pri tem je najprej nujno zagotoviti učinkovit nadzor na zunanji meji unije, saj brez tega schengen ne bo preživel, je znova opozoril Tusk pred neformalnim vrhom EU, ki se začenja na Malti po koncu migracijskega vrha EU in Afrike.

Predvsem pa je nujno zagotoviti več sodelovanja, kar je tudi razlog za sklic današnjega vrha. Treba je tudi izvajati načrt premestitve beguncev med članicami unije in ustrezno integracijo, je še izpostavil. »Pohiteti moramo, a brez panike,« je sklenil.