Cerar: Prioritete bodo izpolnjene, zdravstvo med največjimi izzivi

Na delovnem posvetu vlade so pregledali uresničevanje prednostnih nalog, ministri pa so o izvajanju projektov tudi ustno poročali.

Objavljeno
23. september 2016 17.04
tlo-vlada
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Premier Miro Cerar je po delovnem posvetu vlade ocenil, da bodo prioritete za letošnje leto izpolnjene, saj projekti potekajo, se končujejo ali pa prehajajo v končno fazo. Poudaril je, da je pri nekaterih projektih potrebno medresorsko sodelovanje, ki ga je treba do konca leta še okrepiti. Med največjimi izzivi ostaja zdravstvo.

Prednostne naloge dela v letu 2016 je vlada določila februarja, in sicer so to konsolidacija javnih financ, spodbujanje gospodarske rasti in zaposlovanja, izboljšanje poslovnega okolja, izboljšanje zdravstvenega sistema ter povečanje učinkovitosti delovanja pravosodja.

Na današnjem delovnem posvetu so pregledali uresničevanje teh prednostnih nalog, ministri pa so o izvajanju projektov tudi ustno poročali. Kot so ugotovili, ministrstva in vladne službe uspešno in pospešeno uresničujejo vladne prioritete.

Ureditev razmer v zdravstvu

Cerar je po posvetu v izjavi novinarjem izpostavil pomen medresorskega sodelovanja. S poročili ministrov je za zdaj zadovoljen, vedo pa, kaj so ključne prioritete v prihodnje. Zato pričakuje, da bodo podoben načrt prednostnih nalog izdelali tudi za prihodnje leto.

Med največjimi izzivi za vlado ostaja ureditev razmer v zdravstvu, je priznal premier in zagotovil, da bo temu področju tudi sam posvetil ustrezno pozornost.

Še jeseni bo vlada obravnavala predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bo omogočila transparentno podeljevanje koncesij, do konca leta pa bo v javno razpravo dan tudi predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo uredil pravice in obveznosti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter preoblikoval sistem prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pospešeno se pripravlja tudi zakon o dolgotrajni oskrbi.

Predsednik SD Dejan Židan se strinja, da je ena glavnih prioritet vlade ureditev razmer v zdravstvu, izpostavlja pa krajšanje čakalnih vrst. »Operativna prioriteta je jasna. Število čakajočih mora biti prihodnji teden manjše kot ta teden, konec meseca in konec leta še bistveno manjše kot v tem trenutku,« je poudaril v izjavi novinarjem po posvetu in dodal, da je predlagal tedensko poročanje na vladi o tej problematiki. Židan je sicer v ospredje postavil še sistemske ukrepe, ki jih ministrica obljublja do konca leta.

Ukrepi za večjo zaposlenost

Vlada nadaljuje tudi sprejemanje socialno pravičnih in uravnoteženih ukrepov delovne, socialne ter družinske politike, so po delovnem posvetu sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Slovenija ima trenutno 2,7-odstotno gospodarsko rast na letni ravni, kar se kaže tudi v izboljšanih razmerah na trgu dela in tudi napovedi za naprej so optimistične. Avgusta je bilo registriranih 98.376 brezposelnih, kar je 16.400 manj kot pred dvema letoma.

Za zagotavljanje še večje zaposlenosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva je vlada sprejela prvi niz ukrepov za razbremenitev dela in jih že poslala v potrditev DZ.

V noveli zakona o dohodnini sta predlagani sprememba dohodninske lestvice in ugodnejša davčna obravnava dela plače za poslovno uspešnost. Na drugi strani se uravnoteženje javnih financ v noveli zakona od dohodkov pravnih oseb zagotavlja z zvišanjem stopnje davka od dohodkov pravnih oseb, vlada pa napoveduje tudi nadaljevanje povečevanja učinkovitosti pobiranja javnih dajatev.

V skrbi za uravnotežen proračun bo vlada po napovedih še naprej omejevala oziroma zmanjševala javno porabo.