Cerar prvič pred Janšo, Židan ostaja v rdečem

Finance strank: zaradi preteklih grehov so krepko v minusu SD, LDS in Zaab, TRS pa je lani minus še povečal.

Objavljeno
05. april 2016 20.05
uho*Predvolilno soocenje
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana – SMC Mira Cerarja je lani zbrala več kot sto tisočakov več kot SDS Janeza Janše. To je prvič po letu 2008, da je kakšna stranka po letnih prihodkih prehitela SDS. Tako kažejo bilance strank za lansko leto, ki jih je ta teden objavil Ajpes.

Zaradi precej boljšega rezultata kot SDS na zadnjih državnozborskih volitvah je SMC lani dobila slabega pol milijona evrov več iz državnega proračuna. SDS pa jih je za slabih dvesto tisočakov prehitela po zbranih članarinah, za dobrih sto tisočakov po prihodkih z občin, več so zbrali tudi prispevkov posameznikov. Zaradi rezerv iz preteklosti pa ima na koncu bilance v celoti SDS več kot milijon evrov več kot SMC.

Obe največji stranki sta na letni ravni in v celoti daleč pred drugimi strankami. Po lanskem sramotno slabem poročanju, poslovno poročilo so poslali kar trikrat in tudi zadnjič je bilo slabo, je tokrat SDS Ajpesu že prvič poročala na enak način kot druge stranke. Da bi bilo kaj narobe, so iz SDS lani zanikali in trdili, da »novinar ne zna brati bilanc«. Na posnetku so razvidni lanski objavljeni popravki:


Finančno je med strankami po letošnjih poročilih največja »bolnica« SD Dejana Židana, ki ji je minus na koncu bilance s predlanskih 888.385 evrov uspelo znižati na minus 802.445 evrov. Z več kot pol milijona prijavljenih posojil so prevzeli prvenstvo tudi po tem kriteriju.

V preteklosti je bila zaradi nakupa in prenove stavbe za Bežigradom po posojilih na vrhu SDS, a je večino posojil že (zdi se da predčasno) odplačala.

Ob SD je v rdečih številkah zaradi dolgov iz volilnega leta tudi stranka nekdanje premierke Alenke Bratušek Zaab. Lani, ko ni bilo volitev, je porabila več, kot je zbrala, le TRS, ki je bila v rdečem tudi leto prej. Med strankami koalicije Združena levica sta bili finančno uspešnejši DSD in IDS. Zadnja je, nekoliko presenetljivo, s 40.480 evri zbranih članarin prehitela Desus in celo SMC.

Letos prvič grafično ne prikazujemo podatkov za LDS Antona Anderliča, ki je lani v celem letu zbrala le 17.487 evrov. Meja za prikaz je sto tisoč evrov. Iz bolj slavne preteklosti jim je ostalo četrt milijona evrov minusa, v največjem delu zaradi že dolgo neplačanih računov dobaviteljem.