Cerar še ni našel Mramorjevega naslednika

Premier verjame, da bo kandidata oziroma kandidatko uspel najti do druge polovice avgusta.

Objavljeno
26. julij 2016 16.41
uho-Dr. Miro Cerar
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Predsednik vlade Miro Cerar še išče novega ministra za finance, potem ko je Dušan Mramor sredi meseca odstopil s položaja. »Opravljam pogovore z različnimi potencialnimi kandidati. Mislim, da bom imel v drugi polovici avgusta kandidatko ali kandidata,« je dejal ob robu obiska podjetniškega pospeševalnika ABC Accelerator v Ljubljani.

Državni zbor bi tako, kot si je zadal premier, kandidata za finančnega ministra potrjeval po parlamentarnih počitnicah, septembra.

Cerar je zagotovil, da vse institucije v državi delujejo. »Sam skrbim za to, da vlada v polni meri deluje,« je izpostavil.

Ministrstvo za finance začasno vodi ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. Ta se je v ponedeljek skupaj z državno sekretarko Matejo Vraničar Erman udeležila sestanka pri predsedniku vlade, ki je bil namenjen izvrševanju letošnjega proračuna po polovici leta in o pripravi sprememb proračuna za prihodnje leto ter proračuna za 2018.

»Zadeve normalno tečejo. Skrbimo, da sistem teče,« je poudaril Cerar in dodal, da »nas čaka zelo pomembno obdobje leta«. Druga polovica leta in začetek prihodnjega leta sta namreč pomembna ne le zaradi proračuna, ampak tudi, ker bodo stekli nekateri zelo pomembnimi projekti, npr. sprememba pomembnih zakonov na področju zdravstva, nekateri projekti, ki že tečejo, pa se se bodo prevesili v zaključno fazo.

Cerar, kot je povedal, spremlja tudi razvoj dogodkov ob procesu interpelacije proti ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču. »Zaenkrat podpiram ministra Gašperšiča, tudi vlada je podprla njegov odgovor,« je še dejal.