Cerar: Sedaj ni čas za jamranje, ampak za delo

Predsednik vlade je med uspehi po letu dni izpostavil politično stabilnost, ki da je omogočila lažje dihanje gospodarstvu.

Objavljeno
21. september 2015 19.27
Dr. Miro Cerar
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Politična stabilnost, delujoče in rastoče gospodarstvo, spremenjena politična kultura, stabilizacija in konsolidacija javnih financ so dosežki vlade po prvem letu delovanja, je naštel predsednik vlade Miro Cerar.

»Vlada je v politični prostor prinesla politično stabilnost, zaradi tega se lažje diha. Lažje dihajo gospodarstvo in vsi ostali družbeni podsistemi,« je kot ključno posledico njegove vlade izpostavil premier Miro Cerar. Poudaril je, da so prispevali levji delež k drugačni politični kulturi, kjer ni več ukvarjanja s preteklostjo, ampak je poudarek na odpravljanju aktualnih težav, predvsem pa zazrtosti v prihodnost. Premier je na drugo mesto umestil stabilizacijo in konsolidacijo javnih financ, kar se bo odrazilo tudi v proračunih za leti 2016 in 2017. »To ni bila enostavna naloga, a dokazuje, da koalicija deluje enotno in koherentno, predvsem pa, da se sporazumevamo. Sprejem obeh proračunov mi vliva optimizem, ker verjamem, da bomo lahko na podlagi proračunov razvojno še uspešnejši,« je dejal Cerar. Predvidena proračuna dajeta po njegovem prepričanju več možnosti za oblikovanje in izvajanje dobrih politik.

Vlada bo v prihodnje posvečala veliko pozornosti zmanjševanju brezposelnosti oziroma povečevanju zaposlenosti, kar je podkrepil z informacijo, da načrtujejo za prihodnje leto 237 novih zaposlitev v javni upravi, ki bodo namenjene pripravnikom.

Premier je izpostavil strategijo upravljanja državnega premoženja. Kot je dejal, je država na ta dokument čakala vrsto let, zato da imamo po dolgih letih neurejenih razmer »kakovostno upravljanje z državnim premoženjem.« V tem letu so dvignili bonitetne ocene države na mednarodnih finančnih trgih, zaradi česar je Cerar prepričan, »da postaja Slovenija na evropskem in svetovnem zemljevidu znova prepoznana kot država, ki je uspešna in ki napreduje.« Slovenija ni več v krizi, a treba biti zaradi nestabilnih razmer po svetu še vedno previden, kar bi morali po njegovem razumeti predvsem sindikati, ki pritiskajo na zvišanje plač. »Sedaj je čas, ko moramo vztrajati pri politiki treznosti in uravnoteženosti. Ministrstva bodo s proračunoma dobila več sredstev kot lani, zato, je dejal Cerar, sedaj »ni prostora za jamranje.

»Postopno odpravljamo administrativne ovire, optimiziramo procese v javni upravi , kar pomeni, da kjer se je preveč trošilo, sedaj iščemo načine, kako manj trošiti, želimo biti dober gospodar in popravljamo zakonodajo javnih naročil, da bi preprečili koruptivne prakse,« je dejal Cerar.