Cerar si ne predstavlja, da bi sklenil koalicijo z Janšo

Jutri bomo objavili intervju s predsednikom vlade Mirom Cerarjem o vročih vprašanjih notranje in zunanje politike.

Objavljeno
23. junij 2017 22.20
Su. K.
Su. K.

Ljubljana – Medtem ko hrvaški politični vrh poudarja, da zanje arbitraža o meji ne obstaja, premier Miro Cerar pred četrtkovo razglasitvijo poudarja, da je to zgodovinsko odločitev o mejnem vprašanju s sosednjo državo »treba sprejeti zelo umirjeno«.

Slovenija bo razsodbo arbitražnega sodišča, katere implementacijski rok je pol leta, spoštovala in to predsednik vlade pričakuje tudi od Hrvaške. V intervjuju za Delo je omenil tudi kandidate za predsedniške volitve ter ošvrknil Boruta Pahorja in njegovo javno nastopanje, iz katerega je razvidno, da je videz pomembnejši od same vsebine opravljanja predsedniške funkcije. »Tej funkciji moramo vrniti neko dostojanstvo in pravo vlogo v smislu, da gre za najvišjega predstavnika vseh državljanov, ki odgovorno nastopa v tujini in domovini,« ocenjuje premier.

Nenavadno oster je tudi do prvaka opozicije Janeza Janše, ki vodi zastarelo politiko, politiko konflikta, nagajanja, politiko zrušiti nasprotnika, četudi za ceno padca dobrih projektov za Slovenijo. Z Janšo ni mogoče sodelovati. »Res si ne znam predstavljati, da bi šel v koalicijo z Janšo, ko vidim, kaj počne. Pa saj to je hoja vzvratno, podpihovanje uničujočih starih praks, nič se ni spremenil, to zelo obžalujem,« je povedal Cerar.

Zadovoljen je z dosežki svoje vlade, saj je dala Sloveniji tudi politično stabilnost, ki jo je krvavo potrebovala. Ne glede na dobre makroekonomske kazalnike so za zdaj nerealna pričakovanja, da bo vlada znižala stopnji davka na dodano vrednost na predkrizno raven. Znano je, da je vlada julija 2013, najprej kot začasen ukrep, zvišala splošno stopnjo davka z 20 na 22 odstotkov, znižano, s katero so obdavčeni hrana in zdravila, pa z 8,5 na 9,5 odstotka.

***

Več o aktualnih političnih vprašanjih in premierovih pogledih nanje, pa si preberite v jutrišnji tiskani izdaji Dela in na Delo.si, kjer bomo objavili intervju z Mirom Cerarjem.