Cerar: SMC je glavni motor sprememb

Cerar ob prvi obletnici volitev ocenjuje, da je vladna koalicija stabilizirala politični prostor v Sloveniji.

Objavljeno
16. julij 2015 19.15
lvu-Miro Cerar
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Premier Miro Cerar ob prvi obletnici parlamentarnih volitev ocenjuje, da je vladna koalicija pod vodstvom SMC stabilizirala politični prostor v Sloveniji in naredila nekaj pomembnih korakov za uravnoteženje javnih financ. SMC je po njegovih besedah glavni motor prihajajočih strukturnih sprememb, tako na področju zdravstva, javne uprave in drugih.

SMC je po Cerarjevih besedah v polnem delovnem zanosu, niti ne razmišljajo več o različnih ugibanjih, ali bo stranka obstala in bo uspela. Zdaj ko v politični zgodbi sodeluje tudi SMC in nanjo pomembno vpliva, je Slovenija dosegla ne samo politično stabilnost, ampak si postavlja tudi smer razvoja za prihodnja leta, je ocenil Cerar. Če bomo še naprej izvajali reforme, ki se začenjajo, bomo v prihodnjih letih po njegovih besedah povsem izšli iz krize in začeli dosegati standard, ki smo ga želeli.

Ob tem je Cerar naštel nekaj korakov, ki so jih že izvedli, kot so sporazum s socialnimi partnerji, ukrepi za boj proti sivi ekonomiji in strategija upravljanja državnega premoženja. Navedel pa je tudi nekatere načrtovane ukrepe, po njegovem mnenju je pomembna predvsem krovna strategija razvoja Slovenije, ki je država še ni imela.

Po Cerarjevih besedah želijo depolitizirati vse tiste sfere, kjer je treba delovati strokovno. Tam, kjer mora odločati politika, pa želijo nadaljevati »politiko odločnih korakov, vendar s predhodno preudarnim razmislekom«, je dejal.

»SMC napake priznava«

Glede kadrovskih potez, do katerih so nekateri kritični, je Cerar ocenil, da so kljub nekaterim spodrsljajem zelo veliko večino kadrovanj opravili dobro. Sicer pa po njegovem prepričanju na nobenem področju ni tako, da ne bi bilo težav. »Enkrat se pojavijo na enem ministrstvu, drugič na drugem, to je normalno. V vsaki vladi, v vsakem mandatnem obdobju so kritike ministrov, poslancev pa tudi drugih izpostavljenih funkcionarjev« je dejal glede kritik, ki prihajajo tudi iz strankinih poslanskih vrst. Med vzroki za upad javnomnenjske podpore SMC Cerar vidi tudi nekatere» potrebne, a boleče ukrepe.«

SMC je po njegovih besedah v politični prostor vnesla to, da napake priznajo, jih analizirajo in takoj skušajo popravljati. Če pa nekdo naredi napako, ki je prehuda, mu predlagajo, da se umakne, je pojasnil. Ob tem dodaja, da kot predsednik vlade ne dela razlik med ministri in enako obravnava tudi tiste iz kvot drugih koalicijskih partneric.

Kot novost v slovenski politiki je navedel še dokazovanje SMC, da se je v parlamentu mogoče povezovati tudi z opozicijo, ob tem pa se obregnil ob SDS. »Pa vendar opažam, da SDS nekako sama premalo išče to pot povezovanja, pot sodelovanja. In če se pač sama osami v nekem trenutku in to zavestno, kljub temu, da ji ponujamo roko na več načinov, potem seveda več kot to ne moremo storiti,« je dejal. SMC je po Cerarjevih besedah odprta za sodelovanje. Ne morejo pa sodelovati z nekom, »ki ne spoštuje kulturnega političnega dialoga in ki nima osnovnih zavez do pravne države,« je dejal. Na preseganje delitev med parlamentarno koalicijo in opozicijo je spomnil tudi podpredsednik stranke in predsednik DZ Milan Brglez. Ocenjuje, da so se v letu delovanja tega sklica DZ marsikaj naučili in je občasno čutiti zmožnost, da stopijo skupaj. Pri tem je bila po njegovem mnenju bistvena vloga SMC.