Cerar: Z lastno listo po zmago na volitve

Intervju z Mirom Cerarjem, predsednikom novoustanovljene stranke, o programu, predvolilnem sodelovanju, konkurenci ...

Objavljeno
02. junij 2014 22.00
Posodobljeno
03. junij 2014 06.00
SMC - Stranka Mira Cerarja
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Po kongresu ostajata odprti dve kadrovski vprašanji: kdo bosta podpredsednika stranke in kdo bo njen generalni sekretar?

Minimum za ustanovitev stranke je imenovati njen svet in izvršilni odbor. To smo storili, morate pa razumeti, da se nam vsak dan pridružujejo novi ljudje. Zato si ne želimo zapirati možnosti in bomo v te organe imenovali v prihodnjih dneh ali tednih.

Vaš program je zelo podoben idejam, ki smo jih v soboto slišali na kongresu Zavezništva Alenke Bratušek. Na mizi že imate njeno ponudbo za predvolilno sodelovanje, toda iz vaših besed je razbrati, da je to že odpisano.

Tega nismo rekli. Želel sem poudariti, da smo nastali kot neodvisna politična stranka, brez kakršnihkoli botrov, stricev ali lobijev. Programi so v določenih točkah seveda podobni – to je neizogibno – se bodo pa nekatere naše specifike izrazile čez čas, ko se bo videlo, da smo naredili neko nadgradnjo. Pomembno je, kdo za kakšnim programom stoji. Mi ustvarjamo neko svežo, popolnoma neobremenjeno politično stranko z ljudmi, ki so zelo sposobni v svojih poklicih.

Se boste torej udeležili pogovorov o predvolilnem sodelovanju?

Spodobi se, da se politična stranka pogovarja. Želimo biti odprti za vse, ki bodo to želeli. Razumeti je treba, da glede tega ne moremo vsak posamično zavzemati stališč. V kratkem se bodo sestali pristojni organi stranke in če bomo dobili še kakšno vabilo v smeri združevanja ali česa drugega, bomo demokratično zavzeli stališče in ga potem izvrševali.

Pravite, da ne boste sodelovali s »politično kompromitiranimi« politiki. So Dejan Židan (SD), Igor Šoltes (Verjamem) in Alenka Bratušek (ZaAB), ki pozivajo k predvolilnem povezovanju, kompromitirani?

Na to vprašanje ne bi želel odgovoriti sam. Predstavljam stranko in kljub temu, da imam o tem svoje mnenje, se mi zdi prav, da o tem najprej spregovorimo s strankarskimi kolegi. Gre za tako občutljivo stvar, da je ne smemo peljati narobe. Če se postavlja vprašanje povezovanja, združevanja, kar je za Slovenijo izjemno pomembno, je treba zelo premisliti, komu pripišeš takšno oznako. Poudarek glede tega je bil drugje. V preteklih dneh in tednih so nas poskušali stigmatizirati s tem, da smo medse sprejeli nekatere sporne osebnosti. Nikogar takega, odgovarjam. Tudi če je bil kdo od naših simpatizerjev ali pripadnikov član kakšne stranke, je to nekompromitirana oseba z močno integriteto.

Nekdanji generalni sekretar LDS Peter Jamnikar je denimo takšen posameznik?

Zagotovo. Je nekompromitiran bivši politik, ki ga štejem za zelo koristnega člana naše skupine.

Bi podprli idejo »novega Demosa«, torej predvolilne koalicije različnih strank, ki bi ponudile skupnega mandatarja?

Ali sploh, s kom in pod kakšnimi pogoji se bomo povezovali bodisi skupna lista bodisi koalicija strank vse te dileme so mi znane, ampak kot rečeno se do njih ne bom opredelil, dokler ne bodo o tem skupaj z mano odločali organi stranke.

Na volitve boste šli samostojno. Menite, da lahko na takšen način tudi zmagate?

Ta možnost je realna. Obstajajo tudi dejavniki, ki niso odvisni od nas. To so datum volitev, volilna udeležba in podobno. Verjamem, da znamo kljub temu pritegniti veliko ljudi, zato mislim, da imamo realno možnost za zmago na parlamentarnih volitvah.

Katera obstoječa ali nastajajoča stranka vam bo pri tem največja konkurenca?

Na to vprašanje ne želim odgovoriti, ker o strankah ne želimo razmišljati zgolj kot o konkurentih. Vsi bi morali biti usmerjeni v isti cilj, to je, da pridemo iz krize in vzpostavimo normalno politično kulturo ter sodelovanje. V predvolilno obdobje ne želim vnašati terminologije o tekmecih in nasprotnikih. V volilnem spopadu seveda med sabo tekmujemo, a moramo medsebojne oznake malo omiliti, da pridemo do konstruktivne politike, ko se bo treba po volitvah povezovati.

Takoj po vstopu na politično prizorišče so se pojavili tudi očitki o vaših visokih dodatnih zaslužkih, ki jih imate kot pravni svetovalec. Kako odgovarjate kritikom?

Zelo preprosto. Ob rednem univerzitetnem delu sem dejansko še velikokrat služil z različnimi pravnimi mnenji, svetovanji in predavanji izven svojega poklicnega okvira. Podatki o teh zaslužkih so že več kot dvajset let javno dostopni. Kar sem zaslužil v DZ, nisem nikoli skrival, in tudi podatki o vseh ostalih zaslužkih so javno dostopni. Res sem dodatno zaslužil, seveda pa dodatno delo tudi jemlje večere, vikende in prosti čas. To počnejo mnogi in v tem ne vidim nič spornega. Vse sem delal legalno, plačal davke, nič prikrival in delal nič koruptivnega.

Vaša stranka sodeč po vzporednih rezultatih evropskih volitev uživa visoko zaupanje javnosti. Vam lahko takšni očitki sklestijo podporo?

Zagotovo bodo mnogi želeli z raznimi očitki bodisi takšnimi, ki imajo podlago v kakšni birokratski napaki, predvem pa takšnimi, ki so povsem brez podlage diskreditirati mene in našo stranko. To je del naše politične nekulture. Na to moram biti pripravljen, to je pač arena v katero se podajam. Kot pravim, nimam ničear skrivati in vse, kar sem delal sem delal zakoniti in me tega ni nič strah.