Cerar zanika vpletanje v zakonodajno vejo oblasti

Predsednik vlade stoji za tem, da se vojske ne sme vpletati v implementacijo arbitražnega sporazuma.
Objavljeno
12. september 2017 16.31
Cerar v Prekmurju
Mo. Č., STA, Ma. F.
Mo. Č., STA, Ma. F.
Premier Miro Cerar je danes v povezavi s svojim pozivom k umiku predloga za sklic seje odbora za obrambo, na kateri naj bi govorili o pripravljenosti vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma, zanikal vpletanje v zakonodajno vejo oblasti. Poziv je bil v tem primeru njegova pravica in dolžnost, je zatrdil.

Cerar je včeraj poziv glede za četrtek predvidene seje naslovil na predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Žana Mahniča (SDS). Na novinarsko vprašanje glede očitkov o vpletanju izvršne veje oblasti v zakonodajno je danes ob robu mednarodnega sejma obrti in podjetnosti - MOS v Celju to zanikal.

Cerar: Takšna obravnava lahko pošlje napačno sporočilo

»Nikakor se ne vpletam v zakonodajno vejo oblasti, imam pa kot predsednik vlade, ki bo glavni pogajalec tudi naprej glede izvršitve arbitražne odločbe, ne samo pravico, ampak tudi dolžnost, da opozorim na to vprašanje in pozovem predstavnika stranke SDS Mahniča, da umakne to točko z dnevnega reda,« je dejal.

Ponovil je, da takšna obravnava ni primerna, saj Slovenija vodi politiko miru in nenasilja. »Razprave, ki bi sprožale asociacije na kakršenkoli angažma vojske v zvezi s tem vprašanjem, so popolnoma neprimerne in bi lahko v mednarodno okolje poslale napačno sporočilo,« je dodal.

Zavzema se za vztrajanje pri enotnosti glede spoštovanja arbitražne odločbe in njene implementacije ob pričakovanju, da bo to storila tudi Hrvaška. Obenem pa se zavzema za to, da se slovenska politika vzdrži dejanj, ki bi sprožala vprašanja v smislu konfliktnosti ali poslabšanja dobrih vezi med državama.

Cerar je danes v Celju s podpredsednico hrvaške vlade Martino Dalić odprl sejem MOS. Kot je še dejal, se z Dalićevo nista pogovarjala o arbitraži, bo pa to obravnaval na prihodnjem srečanju s hrvaškim premierom Andrejem Plenkovićem.

55. nujna seja parlamentarnega odbora za obrambo, ki bo zaprta za javnost, je sklicana za četrtek ob 16. uri. Mahnič je nanjo poleg članov odbora povabil med drugim ministrico za obrambo Andrejo Katič, načelnika generalštaba generalmajorja Andreja Ostermana ter predstavnike slovenske obveščevalno-varnostne agencije in obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo.

»Sklic seje takšne narave Sloveniji ne more koristiti«

Poslanec NSi Jožef Horvat je sicer pozdravil možnost razprave na seji odbora DZ za obrambo o pripravljenosti vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma. Vendar je bil kritičen, da Sloveniji sklic seje takšne narave v času iskanja dialoga s Hrvaško glede implementacije arbitražne razsodbe ne more koristiti.

Pojasnil je, da je Slovenija trenutno v času, ko poskuša najti dialog s sosednjo Hrvaško glede implementacije arbitražnega sporazuma, »ko je na strani vladavine prava, na nek način Slovenije, tudi Evropska komisija« in druge države članice. »Tu moramo biti zelo previdni, diplomatski z našimi sosedi,« je opozoril.

SD v pričakovanju »poteze streznitve« Mahniča

Poslanec Matjaž Nemec je dejal, da v SD pričakujejo »potezo streznitve predsednika odbora, kajti mahanje z orožjem v temu trenutku je zagotovo najslabše sporočilo, kar ga slovenska politika in diplomacija lahko pošlje v svet«.

Na vprašanje, ali bo SD obstruirala četrtkovo sejo odbora, je Nemec dejal, da se o tem v SD in v koaliciji še niso pogovarjali. Bil je pa kritičen do ravnanj predsednika odbora Žana Mahniča, ki je sklical omenjeni odbor.

Kot je dejal, gre »gotovo za niz neodgovornih in nedržavotvornih dejanj« in da bi od odgovornega politika v času implementacije arbitražne odločbe pričakoval odgovornejše dejanje.

Obenem je poudaril, da so v SD in Desusu »večkrat opozarjali na nenapisan dogovor med strankama SMC in SDS« o imenovanju Žana Mahniča na položaj predsednika odbora za obrambo. »Zagotovo sta ti stranki na potezi z jasnim zavedanjem odgovornosti, ki jo nosita, ko na neki način še držita gospoda Mahniča na položaju,« je še dejal.

Tudi predsednik Desusa in zunanji minister Karl Erjavec je ocenil, da je seja nepotrebna, ker Slovenska vojska nima vloge pri implementaciji arbitražnega sodišča.