Cerar zaradi menjav v DUTB znova zavrnil namige o pritiskih

Poslanska vprašanja: Jerneja Vrtovca je zanimalo, zakaj vlada ni razrešila vseh članov upravnega odbora DUTB.

Objavljeno
19. oktober 2015 15.56
Miro Cerar je na novinarski konferenci odgovarjal na vprašanja. Ljubljana, 11, 03, 2015
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Vlada pri zamenjavah v vrhu DUTB po besedah premiera Mira Cerarja ni podlegla nobenim lobističnim pritiskom in pritiskom interesnih skupin. »Vlada je z razrešitvijo Larsa Nyberga in odpoklicem Torbjörna Månssona uveljavila zakonitost,« je dejal danes v DZ v odgovoru na poslansko vprašanje Jerneja Vrtovca (NSi).

Vrtovca je zanimalo, katere zakone je kršil upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), glede na to, da je vlada ob razrešitvi dveh članov uprave navedla, da sta delovala nezakonito. Zanimalo ga je tudi, zakaj vlada ni razrešila vseh članov upravnega odbora, piše STA.

V obeh primerih so po Cerarjevih besedah upoštevali njun položaj, njuna ravnanja in izkazane dokumente, dokaze, ki so bili podlaga za takšno odločitev. Glede ostalih članov pa ni bilo izkazanih nobenih dokazov, da bi bilo storjeno kaj neposredno narobe, kakšna velika ali podobna kršitev, je povedal Cerar v odgovoru na poslansko vprašanje ob začetku redne oktobrske seje DZ.

Predsednika upravnega odbora DUTB Nyberga je vlada razrešila zaradi kršitve dolžnosti članov upravnega odbora in pri tem ravnala v skladu z zakonom o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank. »Glavnega izvršnega direktorja Manssona pa smo odpoklicali zaradi izgube zaupanja vanj, pri čemer smo ravnali v vlogi skupščine DUTB,« je povzel.

Nyberg je kršil dolžnost člana upravnega odbora, ker ni zagotovil uskladitve prejemkov vseh članov z veljavno politiko prejemkov DUTB. Tik pred sprejemom nove, ki je bila že objavljena kot predlog, je podpisal aneks k pogodbi o zaposlitvi z Manssonom. »Ta aneks je pretežno in v glavnem za nazaj zvišal fiksni del njegovega prejemka za 80 odstotkov. Gre za 36.900 evrov bruto mesečno,« je spomnil.

Poleg tega mu je Nyberg omogočil izplačilo tega prejemka za vnaprej, kar pa je v nasprotju ne samo s politiko prejemkov kot velja, ampak tudi za splošni pravili nagrajevanja, je dodal. Glede Manssonovega odpoklica pa je povedal, da so poleg izgube zaupanja tudi pri njem kot članu upravnega odbora obstajali elementi nespoštovanja sklepov in aktov vlade.

»S temi razrešitvami smo odstranili tisto, kar je bilo negativnega, in omogočili, da DUTB normalno deluje naprej,« je še izpostavil Cerar, to pa je Vrtovca precej začudilo, saj je minister za finance Dušan Mramor delo DUTB sicer ocenil za dobro. A Cerar mu je odgovoril: »Če nekdo krši vsa pravila pri plačnem sistemu oz. sistemu nagrajevanja, potem pa stori nekaj dobrega na drugem koncu, to ne pomeni, da bo ta človek zato lahko delal.«