Cerarja čaka prebiranje poročil o dosežkih ministrov

Premier bo poročila članov svoje ekipe prebral in delo ministrov ocenil do konca meseca.

Objavljeno
10. januar 2016 11.23
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Ljubljana − V ponedeljek se izteče rok, do katerega morajo ministri predsedniku vlade Miru Cerarju posredovati predstavitve svojih dosežkov. Cerar bo poročila članov svoje ekipe prebral in delo ministrov ocenil do konca meseca, piše Slovenska tiskovna agencija. Osnova za oceno bosta normativni program vlade in koalicijska pogodba, navajajo v kabinetu premierja.

Da bo premier v začetku leta, torej po okoli enem letu in štirih mesecih mandata vlade, ovrednotil delo ministrov in ocenil, ali so bile prioritete izpolnjene, je napovedal decembra lani. Če ugotovi, da na določenih področjih ni bilo storjeno dovolj ali so bile prevelike napake, je vedno možnost rekonstrukcije vlade, je dejal takrat in poudaril, da je ta presoja njegova odgovornost, piše STA.

Na vladi sicer redno pripravljajo pregled uresničevanja normativnega programa dela, ki pa je bolj birokratski. Do ponedeljka − prvotni rok je bil minuli petek, a so ga podaljšali do ponedeljka − pa morajo ministri predstaviti svoje delo, nanizati rezultate in opisati dosežke. Oblika poročila ni predpisana oziroma vnaprej dogovorjena, zato je pričakovati različne oblike ministrskih poročil, so za STA pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Premier bo po njihovih napovedih dosežke posameznih ministrov primerjal z normativnim programom dela vlade in s koalicijsko pogodbo, ki sta glavni okvir, pa tudi z drugimi med letom sprejetimi usmeritvami in cilji na posameznih področjih. Cerarjeve ocene še ni pričakovati prihodnji teden, ko za nekaj dni odhaja v tujino, bo pa delo ministrske ekipe ovrednotil do konca meseca.

Ni še jasno, ali bodo v zvezi z dosežki pripravili tudi posvet vlade, lahko pa bo premier s posameznimi ministri opravil tudi individualne pogovore, če bo ocenil, da je to potrebno. Nekateri ministri so sicer v javnosti deležni kritik, nekaj nezadovoljstva je bilo slišati tudi v koalicijskih vrstah, čeprav zadnje izjave niso kazale na potrebo po odstopu posameznih ministrov, piše STA.

Kot je ob lanski napovedi vrednotenja dela ministrov dejal Cerar, je kritik in napadov na vlado veliko, kar je nenavadno, saj vsi pokazatelji na področju gospodarstva in sociale po njegovem prepričanju kažejo bistven napredek. »To, da nas župani, gospodarstvo, sindikati in druge skupine nenadoma tako kritizirajo, je marsikje pretirano,« je ocenil Cerar, a obenem priznal, da je še veliko za postoriti.

Vlada po njegovih besedah zelo intenzivno dela in se sam nima časa ukvarjati z vsemi kritikami, sploh ne tistimi, ki so neutemeljene, piše STA.

Poziva k odstopu ali razrešitvi je bilo v tem mandatu sicer deležnih že več ministrov. Med drugim so občinski predstavniki k odstopu pozvali ministra za finance Dušana Mramorja, zdravniške organizacije k odstopu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, Cerarja so pozvali tudi k razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar.

Po neuradnih informacijah naj bi bila na tnalu poleg Kolar Celarčeve in Bizjak Mlakarjeve tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, in sicer zaradi težav pri pogajanjih s policisti v zadnjih tednih. Györkös Žnidarjeva je sicer v DZ septembra uspešno prestala interpelacijo, ta teden pa so poslanci opozicijskih NSi in SDS vložili interpelacijo zoper zunanjega ministra Karla Erjavca zaradi po njihovem mnenju zgrešenega vodenja zunanje politike, še piše STA.