Cerarjeva »pisana koalicija« vse bolj odpisana

»Težava je, če gredo eni proti Mariboru, drugi pa proti Kopru,« je karikirala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Objavljeno
07. avgust 2014 22.36
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Najverjetnejši mandatar Miro Cerar je v dopolnitvah osnutka koalicijskega sporazuma po besedah pogajalcev upošteval večji del pripomb levosredinskih Desusa in SD, ne pa tudi desnosredinske NSi. Prvak SMC možnosti medblokovske »pisane koalicije« še ni izključil, je pa zanjo očitno vse manj volje.

»Z Novo Slovenijo je zagotovo kar nekaj razhajanj, a ta niso tako zelo velika, če se le potrudimo iskati stične točke,« je po tretjem krogu pogajanj dejal Miro Cerar. V SMC bodo predvidoma do torka pripravili dopolnjen koalicijski sporazum, na podlagi katerega pričakujejo, da se bodo nakazali dovolj jasni obrisi koalicije. V tej pa očitno ne bo petih poslancev NSi, ki pogrešajo korenitejše reforme zdravstva, trga delovne sile in bolj dosledno izvajanje varčevalnih priporočil iz Bruslja. »Težava je, če gredo eni proti Mariboru, drugi pa proti Kopru,« je karikirala njihova predsednica Ljudmila Novak.

Cerar prisluhnil SD in Desusu

Zmagovalci volitev so načeloma privolili v ključni vsebinski zahtevi Desusa glede 40 milijonov evrov vrednega izplačila regresov vsem upokojencem in »odmrznitve« pokojnin (usklajevanje z gospodarsko rastjo). Odprta ostajajo le še kadrovska vprašanja. Cerar po izkušnji z nepričakovanim umikom Karla Erjavca od kandidature za predsednika državnega zbora ostaja previden.

»Nič še ni dokončno dogovorjeno. Res pa je, da sva se z gospodom Erjavcem dobro ujela,« je dejal najverjetnejši mandatar. Novi predsednik DZ Milan Brglez je sicer omenil možnost, da po podpisu koalicijskega sporazuma kateremu od partnerjev prepusti vodenje parlamenta, a Cerar takšno »rošado« zavrača: »Funkcija je zasedena. Karl Erjavec bo imel – če bo njegova stranka vstopila v koalicijo – na voljo kakšno drugo zelo pomembno funkcijo, za katero bo kompetenten.«

Čeprav se del SD javno zavzema, naj se stranka po razočaranju za naslednji mandat krepi v opoziciji, je bil njihov predsedujoči Dejan Židan zadovoljen z napredkom pogovorov s SMC. »Sem optimist glede uspešnega zaključka pogajanj. Ni pa še mogoče reči, da smo že del vlade,« je dejal voditelj SD. V njegovi stranki so imeli zadržke zlasti do uvajanja socialne kapice, torej omejitve plačevanja socialnih in pokojninskih prispevkov za posameznike z višjimi prihodki. »Zdi se mi, da je končno doseženo neko širše razumevanje. To ni socialna kapica, ampak bogataška kapica, ki ji mi nasprotujemo,« je dejal Židan.

Zaab: Tako blizu, a tako daleč

Po drugi strani kaže, da bi se potencialni koalicijski partnerji dogovorili vsaj o eni zahtevi NSi – razbremenitev dohodninske lestvice za srednji sloj. »To je stvar razprave, na katero smo pripravljeni. Je pa res, da je o tem najlaže govoriti takrat, ko je v državi gospodarska rast in se povprečna plača zvišuje,« je komentiral predsedujoči SD. O tem se strinjajo tudi v Zaabu, kjer že od prvih pogajanj poudarjajo visoko stopnjo programske sorodnosti s SMC. Toda pri tem utegne biti težava samokandidatura odhajajoče predsednice vlade Alenke Bratušek. Da imajo v največji parlamentarni stranki nekatere zadržke do najmanjše parlamentarne stranke, pa je po pogovorih s Cerarjem posredno namignil tudi pogajalec Zaaba Stojan Pelko. »Kljub temu da smo se zelo trudili najti razlike, jih praktično nismo našli,« je dejal.