Černač omilil napoved o bojkotu dela v parlamentu

Ukrepe bodo zaenkrat odložili. Preklicali pa le, ko bo sodba v zadevi Patria padla in volitve ponovno izvedene.

Objavljeno
15. julij 2014 21.21
sds, volitve
An. B., notranja politika
An. B., notranja politika

Ljubljana - V stranki SDS po razočaranju na nedeljskih volitvah padajo kritike na račun strankine volilne kampanje in ostre reakcije na volilni rezultat. Začasno vodstvo je stopilo korak nazaj in »zamrznilo« napovedano neprevzemanje vodstvenih funkcij v novem sklicu državnega zbora.

»Ukrep smo pripravljeni začasno odložiti in po odločitvi zadnje instance, sodišča, tudi preklicati, če se stranke, ki bodo v parlamentu tvorile večino, in predsednik republike Borut Pahor javno zavežejo, da bodo, ko sodba v zadevi Patria pade, omogočili popravo škode in razpis novih volitev,« je po današnji seji izvršilnega odbora SDS povedal strankin podpredsednik Zvone Černač. Strankini poslanci nikoli niso imeli namena blokirati dela državnega zbora, pač pa se je grožnja nanašala le na mesto podpredsednika državnega zbora, je še pojasnil. Za zdaj tudi nihče v SDS ne zahteva sestopa Janše z vrha stranke.

Medtem pa zmagovalec volitev Miro Cerar konsolidira svojo novoustanovljeno stranko. Danes bodo zapolnili vodstvene funkcije, ki so na ustanovitvenem kongresu ostale prazne. Mesto podpredsednikov se neuradno obeta Milanu Brglezu in Simoni Kustec Lipicer, kot generalnega sekretarja stranke pa najglasneje omenjajo Petra Jamnikarja. Najverjetnejši novi mandatar Cerar se bo po nedeljskem volilnem slavju danes sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Sestanek bo vljudnosten, prvi resni pogovori z voditelji drugih strank o vladni koaliciji pa se bodo začeli prihodnji teden.