Civilna družba za vse pozvala k žametni akciji revolucije

Ob 20. obletnici samostojne države tudi protesti zaradi vse slabših razmer v državi.

Objavljeno
24. junij 2011 16.07
Posodobljeno
24. junij 2011 16.19
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Danes med 12. in 14. uro se je v sredšču Ljubljane zbrala v organizaciji Civilne družbe za vse peščica ljudi, ki je ob 20-letnici države opozarjala mimoidoče na vse slabše razmere v državi in pozivala k »žametni akciji revolucije«. Odzivali so se tudi na znano misel o potrebi po resetiranju države.

»Ne zadošča, da Slovenijo resetiramo, ker potem pridemo na to, kar je že bilo. Slovenija potrebuje nov operacijski sistem ali kar nov računalnik. Stvari bi morali postaviti drugače: vrniti ljudem pokradeno, poudariti solidarnost in uvesti univerzalni temeljni dohodek, ki bi omogočil, da bi se stotisoči izvili iz revščine,« je menil Vojko Kogej iz Zelene koalicije.

»Današnji shod je namenjen začetku izražanja zahteve po vstaji, spremembi dužbene ureditve v sodobno obliko socializma in k vračanju družbene lastnine. Žametna revolucija pomeni, da naj bi se ta preobrat izvedel na inteligenten način s prevzemom institucij in zakonodaje s končnim ciljem nove vsebine za našo družbo,« je dejal Rastko Plohl iz Neodvisnih sindikatov Slovenije.

»Namen našega delovanja je socialni razvoj države in tudi izboljšanje demokracije, gradnja bolj humane, bolj pravične in enotne družbe. Opozoriti želimo, da so življenjske razmere malih ljudi vse bolj skrb zbujajoče, saj mnogi nimajo niti za preživetje. Žametna akcija revolucije pomeni miroljubna, ljubezenska revolucija. Iskreno vabimo, povežimo se, ker brez solidarnosti ne bo rešitve,« je menil Dušan Egidij Kubot, duhovnik mariborske nadškofije in vodja shoda.