Člani delovnih skupin za zlato pravilo, holding so ...

Stranke so imenovale svoje predstavnike za fiskalno pravilo, upravljanje državnega premoženja in upravljanje slabih terjatev.

Objavljeno
25. julij 2012 17.52
*mpi* MNENJA/SOBOTNA
K. Š., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
K. Š., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Skupine za usklajevanje zapisa fiskalnega pravila v ustavo, ustanovitve holdinga za upravljanje vsega državnega premoženja in načina reševanja slabih bančnih terjatev so se izrisale. Vodil jih bo finančni minister Janez Šušteršič, po dogovoru, ki so ga stranke sprejele prejšnji teden, pa naj bi kompromis našli do konca avgusta.

SLS in Pozitivna Slovenija (PS) sta svoje predstavnike predlagali danes, imena ostalih predstavnikov  parlamentarnih strank pa so bila znana že včeraj.

Pri SLS bo v skupini, ki se bo usklajevala o upravljanju državnega premoženja, svetovalec direktorja pri Družbi za svetovanje in upravljanje Janez Tomšič, v skupini za pripravo koncepta sanacije bank državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Uroš Rožič, v skupini glede zapisala fiskalnega pravila v ustavo pa poslanec Jakob Presečnik, piše STA.

PS bodo v skupinah zastopali poslanca Alenka Bratušek in Stanko Stepišnik (skupina za upravljanje državnega premoženja), Bratuškova bo skupaj s poslansko kolegico Renato Brunskole sodelovala tudi v skupini za sanacijo bank, v skupini o fiskalnem pravilu pa bosta sodelovala poslanka Maša Kociper in vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer.

SDS je v skupino o fiskalnem pravilu predlagala vodjo poslanske skupine Jožeta Tanka in poslanca Branka Grimsa, v skupino za upravljanje državnega premoženja poslanca in nekdanjega predsednika uprave Slovenske odškodninske družbe Marka Pogačnika, v skupino za sanacijo bančnih bilanc pa predsednika parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko Andreja Širclja.

V SD so se odločili, da bo njihov predstavnik v skupinah za pripravo rešitev glede upravljanja državnega premoženja in sanacije bank Franci Križanič. Pri pripravi rešitev za zlato fiskalno pravilo pa bo delo nadaljevala nekdanja državna sekretarka na finančnem ministrstvu Helena Kamnar.

V Državljanski listi bodo poleg ministra za finance Janeza Šušteršiča, ki bo skupine vodil, za usklajevanje fiskalnega pravila imenovali poslanko Katarino Hočevar in vodjo poslanske skupine Riharda Branislja. Oba poslanca bosta sodelovala tudi v obeh drugih delovnih skupinah. V DL pa bodo za pomoč prosili tudi Petra Kraljiča. Desus naj bi po doslej znanih informacijah v skupine predlagal vsaj Roberta Kojca.

NSi bo v skupino za sanacijo bank imenovala nekdanjega direktorja pri Svetovni banki Borisa Pleskoviča, v skupini za upravljanje državnega premoženja bo sodeloval finančni strokovnjak Jovan Lukovac, ki je med drugim nadzornik Zavarovalnice Triglav, v skupini za fiskalno pravilo pa direktor Stanovanjskega sklada Žiga Andoljšek.

V delovni skupini, ki bo proučila različne možnosti upravljanja slabih terjatev, bodo poleg predstavnikov strank še strokovni sodelavci ministrstva za finance, državni sekretar in minister za finance, k sodelovanju pa bodo povabili tudi Banko Slovenije.