Človekove pravice nad ustavo in mednarodnim pravom

Premier Miro Cerar je po obisku azilnega doma v Ljubljani izpostavil človekove pravice in varnost tako naših državljanov kot migrantov.

Objavljeno
16. januar 2017 16.51
Miro Cerar pred azilnim domom
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Premier Miro Cerar meni, da bodo glede novele zakona o tujcih našli rešitev, ki je skladna z mednarodnimi in ustavnimi standardi. A je prepričan, da ne mednarodno pravo ne ustava Slovenije ne moreta zavezati k nemogočemu in da se nobena mednarodna konvencija ali ustava ne moreta razlagati tako, da bi bile ogrožene človekove pravice ali varnost.

Cerar je v izjavi novinarjem po obisku azilnega doma v Ljubljani izpostavil človekove pravice in varnost tako naših državljanov kot migrantov.

»Če države severno od nas, ki imajo bistveno večje kapacitete, postavljajo tehnične ovire, je jasno, da mora tudi Slovenija zavarovati človekove pravice svojih državljanov in migrantov,« je dejal. Po njegovih besedah države severno od nas zapirajo meje in Slovenija je država, ki ima dotok ilegalnih migracij z vseh strani, kljub temu pa še vedno humano in solidarno ravnamo z begunci. Ob tem je ponovno izrazil željo, da bi čim prej uveljavili skupno evropsko politiko glede migracij.

V Svetu Evrope zaskrbljeni

Zaradi novele zakona o tujcih so sicer zaskrbljeni v Svetu Evrope. Generalni sekretar Thorbjorn Jagland je minuli teden v pismu Cerarju ocenil, da novela sproža vrsto vprašanj v zvezi z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks pa je pisal predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu.

Cerar pa je danes povedal, da je Jaglandu v pisnem odgovoru pojasnil razmere v Sloveniji in ga spomnil na soočanje Slovenije z izjemno velikim migrantskim valom v letu 2015, ko je naša država obvladala razmere zelo humano in obenem zagotovila tudi varnost.

V pismu je opozoril, da je Slovenija pri begunskih tokovih v specifičnem položaju, saj so države severno od nas zaostrile nadzor na meji in napovedujejo zapore. To bi lahko povzročilo, da Slovenija ob dotoku ilegalnih migracij postane žep, zato morajo po Cerarjevih navedbah pravočasno sprejeti ukrepe za zavarovanje ljudi. Je pa premier v pismu tudi zagotovil, da bo Slovenija še naprej ravnala humano, spoštovala človekove pravice in demokratične vrednote.

Ne bo dopustil, da begunci zmrzujejo

Izpostavil je še, da Slovenija najbolj resno jemlje zavezo, da po kvotah sprejema begunce. »Smo odprta država, a nikakor ne moremo dopustiti, da bomo kot država z dvema milijonoma prebivalcev zaradi zapor meja severnih držav in morebitnega novega migrantskega vala postali žep, varnostno ogroženi,« je poudaril.

Ponovil je, da z novelo zakona o tujcih šele ustvarjajo pravno podlago za ukrepe, ki bi jih v izjemnih razmerah na področju migracij, ko bi bila ogrožena varnost, potrdil DZ z dvotretjinsko večino vseh poslancev. Po njegovih besedah so pri pripravi novele angažirali mednarodne in ustavne strokovnjake.

Kot je poudaril Cerar, ne bo dopustil, da bi se v Sloveniji dogajalo to, kar se v nekaterih drugih državah, ko begunci v težkih zimskih razmerah ostajajo zunaj, zmrzujejo, so brez medicinske oskrbe in so ogrožena njihova življenja.

Na vprašanje, zakaj v teh izjemnih razmerah, ob kakršnih bi v skladu z novelo o tujcih sprožili posebne ukrepe, ne bi razglasili izrednega stanja, je Cerar med drugim spomnil, da se tako stanje po ustavi razglasi, ko je ogrožen obstoj države. Zaradi migracij še ni ogrožen obstoj države, lahko pa nastanejo hude varnostne težave, je pojasnil.

»Tega ne bom dovolil. Želim, da naši državljani živijo v varni državi, da jih ni strah in da obenem sprejemamo tiste prosilce za azil, ki izpolnjujejo zakonite pogoje, « je poudaril. Obenem pa je ponovil, da si prizadeva za strpnost do vseh, tudi pri vprašanju migracij.