Čufer koaliciji predlaga dvig DDV

Predsedniki koalicijskih strank so podprli predlog finančnega ministra Čuferja, da s 1. majem dvignejo obe stopnji DDV.

Objavljeno
30. marec 2014 18.39
Posodobljeno
30. marec 2014 18.39
Banka Slovenije - NK
T. S., notranja politika, De. P., Delo.si, STA
T. S., notranja politika, De. P., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsedniki koalicijskih strank so podprli predlog finančnega ministra Uroša Čuferja, da s 1. majem dvignejo zgornjo stopnjo DDV za predvidoma dve, spodnjo pa za pol odstotne točke. To pomeni, da bo zgornja stopnja DDV znašala 24 odstotkov, spodnja pa 10. Vlada bo ta ukrep sprejela že v četrtek.

Koalicijski vrh je o rešitvah, kako nadomestiti 200 milijonov evrov izpada od davka, ki je bil sicer sestavni del proračuna za letos, razpravljal dobri dve uri.

Kot drugi potreben korak je minister koalicijskim partnerjem predlagal, da bi si še naprej prizadevali za uvedbo davka na nepremičnine, ker da ima tudi ta davek »svojo ekonomsko logiko« in je v naši strukturi davčnih prihodkov smiseln. Ko bi bilo tudi to izvedeno, pa Čufer kot tretji korak predlaga znižanje obdavčitev plač.

Poleg tega se je po njegovem mnenju treba bolj osredotočiti tudi na znižanje izdatkov. »Izpostavil sem tri stvari - enkrat za spremembo ne pokojnin - ampak zlasti na tistih področjih javne uprave, kjer mislimo, da je še največ prostora in kjer je bilo v preteklih nekaj letih tudi najmanj narejenega, torej na področju zdravstva, šolstva in občinah,« je povedal in pristavil, da kriza ni enako porazdeljena med vsemi deli javnega sektorja.

Poudaril je, da je sam zagotovo odgovoren za zakon o davku na nepremičnine. »Ampak ne posreči se vsaka stvar v življenju. Ena pač ni uspela, bo pač naslednja,« je dejal. Odstopa državne sekretarke na njegovem ministrstvu Mateje Vraničar, o katerem špekulirajo nekateri mediji, pa niti slučajno ne bi sprejel. Ta zakon so pripravili skupaj kot ekipa in njen odstop »absolutno ni opcija«, je zagotovil.

Koalicijski partnerji so menda izmenjali tudi stališča o Danijelu Bešiču Loredanu. Ortopedski kirurg, ki utegne kandidirati za ministra za zdravje, se je z Bratuškovo sestal v soboto. Premierka se je nato želela še pogovoriti s koalicijo, a ni znano, če so se danes že kaj dogovorili.