Čuš, Ciglar in Likar so novi poslanci SDS

Zamenjava v DZ: Andrej Čuš namesto Mariniča, Saša Ciglar in Rado Likar namesto Širclja in Pogačnika

Objavljeno
04. februar 2013 08.45
Posodobljeno
04. februar 2013 08.45
ace_dz
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Poslanci so se pravkar seznanili, da bodo v 90 članskem zboru poslej trije novi poslanci: Andrej Čuš, Saša Ciglar in Rado Likar. Vsi so na volitvah nastopili kot kandidati SDS.

V  zboru je Čuš zamenjal Branka Mariniča, ki je konec prejšnjega tedna odstopil. Čuš je v prvem ptujskem okraju dosegel najboljši rezultat in po volilni podpori krepko prehitel  Franca Pukšiča (SLS), ki je iz tega okraja že v državnem zboru. Čuš je prevzel polni poslanski mandat.

Rado Likar in Saša Ciglar pa sta postala nadomestna poslanca. Sedeža v državnem zboru sta pridobila, ker je vlada Andreja Širclja in Marka Pogačnika prejšnji teden  imenovala za državna sekretarja, ki bosta premieru Janezu Janši (SDS) pomagala voditi finančno ministrstvo po odstopu Janeza Šušteršiča (DL).

Nadomestna poslanca izgubita mandat, če državna sekretarja izgubita vladni funkciji, saj imata sekretarja, podobno kot ministri in premier, pravico do vrnitve v državni zbor.

Saša Ciglar je v okraju Ljubljana Šiška 4 na predčasnih volitvah leta 2011 dosegel drugi najboljši rezultat za Mileno Milevo Blažič (PS), Rado Likar pa najboljšega v okraju Idrija, tam je bila na drugem mestu Urška Močnik (PS).