Daleč je Zahodna Sahara

Ivo Vajgl o incidentu v Maroku, povezanim s propadlim obiskom evropskih parlamentarcev v Zahodni Sahari.

Objavljeno
07. marec 2013 22.42
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Evropski parlamentarci, namenjeni v Zahodno Saharo, so prvo neprijetno presenečenje doživeli že na poti v Casablanco. Seznanjeni so bili s pismom vodje misije Kraljevine Maroko pri EU Menouarja Alema, v katerem jih obvešča, da so v njegovi deželi nezaželeni.

Obisk bo rabil politično motiviranim dejanjem, sam po sebi je dodatna provokacija, je ocenjeval Alem. Člani štiričlanske delegacije imajo po njegovem mnenju - drugače kot njihovi kolegi v evropskih institucijah - politična stališča, ki so usmerjena proti maroškim interesom. Povezani da so s skupinami, ki lobirajo za Alžirijo in polisario (organizacija, ki se bojuje proti maroškemu nadzoru Zahodne Sahare) . Še več, njihov cilj je torpedirati razvoj odnosov med EU in Marokom.

»Hoteli smo le obiskati območje Zahodne Sahare, ki ga je okupiral Maroko, se srečati z lokalnimi oblastmi,« je pojasnil vodja delegacije evropskega parlamenta Ivo Vajgl. Na terenu so hoteli ugotoviti, kakšen je položaj glede spoštovanja človekovih pravic. Maroko so obvestili o načrtovanem obisku že 25. februarja. Seznanili so ga, da bodo z njimi predstavniki nevladnih organizacij in da se bodo srečali z zaporniki.

A vse je padlo v vodo. Iz Casablance so bili »izgnani« nazaj v Pariz. »Zavrnitev vstopa je bilo ponižujoče dejanje,« je povedal Vajgl. Najhuje da je za ljudi, s katerimi so se hoteli pogovoriti. Vsebino pisma in jezik v njem je razglasil za nesprejemljivo prakso, kakršne v tridesetletni diplomatski karieri ni videl. Bliže da je stalinizmu kot kakršnikoli obliki demokracije.

Želi si, da bi evropski parlament za vedno zaprl vrata maroškemu ambasadorju. To je po drugi strani le njegova pobožna želja. Posebej je opozoril na maroško igro z evropskim parlamentom. Do poslancev, ki so mu naklonjeni, vodi politiko odprtih vrat. Bentil je, ker se po incidentu ni oglasil ne predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz ne visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Catherine Ashton.

Vajgl je prepričan, da se je maroška oblast s svojim ravnanjem ustrelila v nogo. »Po incidentu se vsi vprašujejo, kaj skriva Maroko. Opozorjeno je bilo na problematiko Zahodne Sahare in tudi samega Maroka, ki ni demokratična država,« je pojasnil poslanec. Kompromisna rešitev bi bila po njegovem mnenju referendum v zasedeni deželi. V njegovih očeh reševanje vprašanja Zahodne Sahare blokirata nekdanja kolonizatorka Španija in tudi zaveznica Maroka Francija.

Travmatična avantura štirih evropskih poslancev se ni končala v Casablanci. Po letu, med katerim so se morali stiskati »nekje pri stranišču«, so naslednji šok doživeli na samem letališču Charles de Gaulle v Parizu. Tam so jih pričakali oboroženi policisti in jih odpeljali na oddaljeno policijsko postajo. »Obravnavali so nas kot ljudi, ki jih Maroko izžene s svojega ozemlja,« je pojasnil Vajgl. To naj bi bilo eno od podzavestnih znamenj francoske kolonialne preteklosti.