Florjančič imenovan za predsednika vrhovnega sodišča

Za njegovo imenovanje je glasovalo 48 poslancev, proti pa jih je bilo 13.
Objavljeno
14. februar 2017 20.21
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Državni zbor je danes vrhovnega sodnika Damijana Florjančiča imenoval za novega predsednika vrhovnega sodišča. Za njegovo imenovanje je glasovalo 48 poslank in poslancev, proti pa jih je bilo 13. Florjančič bo na mestu vodje vrhovnega sodišča za predvidoma šest let nadomestil Branka Maslešo.

Za Florjančičevo imenovanje so glasovali poslanci koalicije ter del poslancev ZL, proti pa poslanci SDS. Poslanci NSi, poslanca manjšin ter del poslancev ZL so se glasovanja vzdržali.

Pravosodni minister Goran Klemenčič je pred glasovanjem povedal, da se je Florjančiča odločil predlagati, ker ima za sabo več kot 30 let sodniške prakse na vseh sodnih stopnjah, kot vodja Okrožnega sodišča v Kopru je opravljal tudi naloge sodne uprave.

Florjančič je po besedah ministra v kandidacijskem postopku pisno in ustno predstavil celovit program in vizijo delovanja najvišjega sodišča v državi. Kandidat se zaveda tako pomanjkljivosti kot izzivov, s katerimi se sooča vrhovno sodišče, ter poudarja, da se bo zavzemal za preglednost sodstva in dvig kakovosti njegovega delovanja, je predlog utemeljil Klemenčič. »Na podlagi njegovega preteklega dela in predstavljene strategije lahko sklepam, da gre za kandidata s potrebno strokovno in osebno integriteto za vodenje najvišjega sodišča v državi,« je dodal.

Klemenčič je pred poslanci danes izrazil upanje, da je zadnji minister za pravosodje, ki bo v tej vlogi in na ta način stal v DZ ter da bo Florjančič zadnji vodja vrhovnega sodišča, ki bo izvoljen na ta način. »Slovenija je namreč edina država v Evropi, kjer mora kandidat za vodjo vrhovnega sodišča trikrat po politično zaupnico v DZ - ob izvolitvi za sodnika, ob imenovanju za vrhovnega sodnika in ob izvolitvi za predsednika vrhovnega sodišča. Zato boste že v naslednjih mesecih z vlade dobili predlog za spremembo tega ostanka skupščinskega sistema,« je napovedal Klemenčič.

Po besedah Janeza Janše (SDS) se z današnjim imenovanjem podeljuje nagrada človeku, ki je pomagal ukrasti volitve. Imenovanje po njegovem prepričanju ni legitimno, »je pa dokazljivo koruptivno«.

Klemenčič je na to odgovoril, da v SDS o Florjančiču dejansko niso našli nič, »razen to, da je sodeloval v senatu v zadevi Patria, pri čemer pa niti ne veste, kako je glasoval«. »Če je to vse, kar ste lahko našli o njem ob vsej vaši nesporno precej sposobni obveščevalni službi, potem je odličen kandidat,« je dodal. Glede očitkov o kršenju človekovih pravic pa je dejal, da v Sloveniji, verjetno pa tudi v Evropi, ni sodnika, ki ne bi imel razveljavljene kakšne odločbe.