Dan dramatičnih obratov

Janković je še vedno možni mandatar, ni pa več najverjetnejši.

Objavljeno
21. december 2011 20.05
Posodobljeno
21. december 2011 20.10
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Dan dramatičnih obratov je prinesel novega predsednika državnega zbora in odnesel najverjetnejšega mandatarja. Če je še do danes dopoldne Zoran Janković veljal za praktično edinega mogočega mandatarja za sestavo nove vlade, je po razpletu dogodkov na seji državnega zbora ta status izgubil. Zdaj je eden od možnih mandatarjev, ni pa več najverjetnejši.

Ob iskanju izhoda iz zagate, v katero je državni zbor pahnil prestižni osebni spor Boruta Pahorja z Zoranom Jankovićem, se je namreč oblikovala nova koalicija. V njej so vse parlamentarne stranke razen dveh, ki delata zdraho. Ker se ti dve nista mogli dogovoriti, so se dogovorili drugi.

Novi predsednik državnega zbora Gregor Virant je sicer takoj po izvolitvi poudaril, da jo vidi kot gesto za deblokado državnega zbora in je torej ne gre razumeti kot napoved česa drugega. A izkušnje kažejo, da koalicija, ki postavi predsednika državnega zbora, navadno postavi tudi predsednika vlade. Formalno sicer ni nobene ovire, da bi novo vlado kljub vsemu sestavil Zoran Janković. Se je pa danes pokazalo, da je mogoča tudi drugačna koalicija in da so stranke, ki jo sestavljajo, voljne sodelovati.

Prav nepripravljenost za sodelovanje je ključna šibkost Jankovićeve koalicije. Najprej je tu Pahor, ki že vse od volitev ne skriva svojega prezira do Jankovića in mu meče polena pod noge, kjer mu jih le lahko. In potem je tu Janković, ki je pozabil, da mora biti najprej izvoljen za predsednika vlade, šele potem se lahko tako tudi vede.

Prav zanimivo je bilo gledati poslance Pozitivne Slovenije, ko so enkrat popoldne spoznali, da so jim stari poslanski mački ukradli igro in se vsevprek obtoževali nespoštovanja volilnega izida. Že mogoče, a sami so naredili tako rekoč vse, da se je to lahko zgodilo.