SD, Desus: Mramor naj pripravi paket ukrepov za DUTB

Karl Erjavec in Dejan Židan sta na koalicijskem vrhu v primeru DUTB zahtevala tudi razrešitev odgovornih v DUTB.

Objavljeno
13. februar 2015 17.02
jer/DUTB - Družba za upravljanje terjatev bank
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik Desusa Karl Erjavec in prvak SD Dejan Židan sta pred današnjim koalicijskim vrhom ostro nastopila proti dogajanju v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Sumov nepravilnosti v DUTB je po njuni oceni preveč, zato pričakujeta ukrepanje. Na vrhu koalicije so se stranke pogovarjale tudi o domnevnih nepravilnostih v Banki Slovenija.

Koalicija je finančnemu ministru Dušanu Mramorju naložila, da v 14 dneh pripravi paket ukrepov za DUTB, ki jih bo obravnavala vlada. Erjavec in Židan pričakujeta tudi osebno odgovornost zaposlenih. Prvak Desusa je pred srečanjem tudi ocenil, da bi morali v postopek razrešitve odgovornih na DUTB, a je pri tem poudaril nujnost upoštevanja predpisov. Na DUTB vodenje družbe izvaja upravni odbor, ki ga sestavljajo neizvršni in izvršni direktorji. Med temi so štirje tujci.

SD in Desus imata pri DUTB sicer precej pomislekov. »Nezadovoljni smo z višino nagrad, tudi z delom nekaterih v vodstvu, dogovoriti se bo treba glede strategije,« je našteval Erjavec.

Na koalicijskem vrhu so se še dogovorili, da bo na sredino sejo vlade prišel guverner Boštjan Jazbec in »bodo ministrice in ministri tako iz prve roke lahko izvedeli, ali so bili postopki v Banki Slovenija transparentni in v skladu s predpisi in postopki EU,« je dejal Erjavec.

Sumov nepravilnosti v DUTB vse več

DUTB, ki je bila ustanovljena spomladi 2013, je v zadnjih časih pod drobnogledom več institucij, očitki pa letijo nanjo tudi zaradi prodaje terjatev in deležev v podjetjih brez potrjenega poslovno-finančnega načrta s strani vlade.

Komisija za preprečevanje korupcije je v konec lanskega leta objavljenem poročilu ugotovila, da dosedanje delovanje DUTB kaže na slabo prakso in nedoseganje najvišjih standardov korporativnega upravljanja. Kot kaže to poročilo, je DUTB od ustanovitve marca 2013 do konca lanskega avgusta za zunanje izvajalce porabila 12 milijonov evrov.

DUTB že od vsega začetka razburja javnost tudi zaradi višine prejemkov njenih zaposlenih. Vlada je zato že decembra lani pripravila spremembe politike prejemkov DUTB, s katerimi bi bolj podrobno uredili mesečna plačila in bonitete, ki jih dobivajo izvršni direktorji, neizvršni člani upravnega odbora in zaposlene osebe s posebno naravo dela, a sprejela jih doslej še ni.

DUTB naj bi nepravilnosti pri poslovanju očitalo tudi računsko sodišče. V osnutku revizijskega poročila za leto 2013, ki še ni bilo javno objavljeno, naj bi po neuradnih informacijah medijev vodstvu DUTB očitalo nepravilnosti pri poslovanju, še posebej pri porabi denarja.

V zadnjih dneh pa so odmevale še kriminalistične preiskave. V DUTB so v sredo potrdili, da je pri njih zaradi suma storitve nedovoljenega sprejemanja daril enega od njihovih uslužbencev potekala preiskava.