Davčno tvegana potovanja svetnikov

Davčni vozli: Plačilo letalske vozovnice za pot državnega svetnika je »dohodek v naravi«.

Objavljeno
22. julij 2013 22.46
BRITAIN-AEROSPACE-SECTOR-FARNBOROUGH-SHOW-FILES
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Namesto 768 evrov neto je državni svetnik Janvit Golob aprila dobil le 281 evrov plačila. Skoraj petsto evrov mu je moralo računovodstvo »odvzeti« za plačilo dohodnine, ker je za državni svet potoval v tujino.

Janvit Golob je predsednik komisije za mednarodne odnose državnega sveta in je bil konec marca v Dublinu na medparlamentarni konferenci.

Ker državni svetniki – z izjemo predsednika Matije Bervarja – niso zaposleni v svetu, jim mora državno plačilo poti v tujino računovodstvo obračunati kot »dohodek v naravi«, za katerega plačajo akontacijo dohodnine.

Za pot v Dublin so Golobu od aprilskega plačila za delo zato odvzeli večji del. Največ – 429 evrov odbitka za dohodnino – je Goloba »stala« letalska vozovnica.

Do izplačila za april mu denarja za dohodnino sicer niso mogli »odračunati«, ker prve mesece svetniki plačil za delo niso dobivali. Lani je računsko sodišče že drugič opozorilo, da jim po zakonu ne pripadajo. A je državni zbor plačila svetnikom letos uzakonil.

Če na tuje potuje predsednik državnega sveta ali kakšen drug politik, ki je zaposlen v državnih organih, mu dohodnine za »dohodek v naravi« ni treba plačati. Podobno akontacijo dohodnine svetnikom, ki so iz bolj oddaljenih delov države, zaračunajo tudi pri povračilih potnih stroškov. Formalno tudi to velja za »dohodek v naravi«.

V državnem svetu so nas opozorili, da odvzeti evri za svetnike niso nujno izgubljeni. Če naslednje leto ugovarjajo izračunu dohodnine, jim država denar vrne.