Del PS si stranko brez Jankovića težko predstavlja

Kavtičnik: Svoja koncepta naj predstavita Bratuškova in Janković, ki sta oktobra volilno bitko prestavila.

Objavljeno
17. december 2013 20.45
mpi/DZ
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Dogajanje v Pozitivni Sloveniji, kjer del ustanovitelju Zoranu Jankoviću naklonjenih članov zahteva volilni kongres pred evropskimi volitvami, še vedno odmeva. Pritisk na premierko Alenko Bratušek, naj razreši dogajanje v stranki, stopnjuje tudi prvak koalicijske SD Igor Lukšič.

»Stranka, ki ni sposobna izvoliti predsednika, ima težave v komuniciranju z drugimi strankami. To pa pomeni destabilizacijo političnega prostora,« je bil danes oster Igor Lukšič.

Za čimprejšnji kongres največje vladne stranke se je zavzel tudi njen poslanec Jožef Kavtičnik, sicer eden od udeležencev petkove »kave« pri ljubljanskem županu in poleg Stanka Stepišnika drugi član PS, ki se je kljub izrecnemu svarilu premierke o možnih posledicah za koalicijo vzdržal glasovanja o interpelaciji notranjega ministra Gregorja Viranta (DL). Po mnenju poslanca Kavtičnika se mora članstvo urgentno pogovoriti o izvajanju programa stranke, kar pomeni, da bi morala svoja koncepta soočiti tudi Bratuškova in Janković, ki sta oktobra volilno bitko prestavila za nedoločen čas.

Metanje iz brloga

Pri tem se vse bolj postavlja vprašanje, kaj bi poraz enega od obeh pretendentov za najvišji strankarski položaj pomenil za PS. Kavtičnik ne skriva, da si stranko težko predstavlja brez njenega ustanovitelja. »To je nekako tako, kakor da nekoga povabiš v brlog, potem pa te on iz njega izrine,« je karikiral strankin poslanec. Podobno razmišlja še nekaj drugih »politično nepopisanih listov« 27-članske poslanske skupine PS, nihče pa za zdaj na glas ne omenja možnosti, da bi stranko v primeru Jankovićevega umika ali manj verjetnega volilnega poraza zapustil.

Tudi vodja koalicijske poslanske skupine Desus Franc Jurša se strinja, da bi bilo za PS dobro, če bi razrešila zagate glede volitev predsednika. Pri tem je spomnil, da so se z »razkolom« v stranki pred časom srečevali tudi v stranki upokojencev, a so težave po zadnjem kongresu rešili. Kljub temu pa se vedno bolj očitne razlike v PS po mnenju Jurše v delu koalicije za zdaj ne poznajo. »Če sem čisto iskren, nimam občutka, da PS ne bi vodila Alenka Bratušek. Čeprav so se nekateri člani srečevali s strankinim ustanoviteljem, odraz glasovanj v DZ ni bil ravno po notah Jankovića,« je za Delo ocenil šef Desusovih poslancev.

Minimalne plače ne dajo

Prvak SD Lukšič se je na današnji tiskovni konferenci dotaknil še ene teme, ki razburja koalicijske partnerje iz PS – negotove ministrske usode Romana Jakiča (PS) in Sama Omerzela (DL). Oba za zdaj uradno ohranjata zaupanje premierke Bratuškove, toda ni jih malo v največji vladni stranki, ki za drugega zahtevajo spoštovanje enakih etičnih standardov, kot so veljali v primeru odstopa nekdanjega gospodarskega ministra Stepišnika, v primeru Jakiča pa ugibajo o morebitnih političnih ozadjih njegove hišne preiskave.

Lukšič je dejal, da premierka upravičeno čaka na razjasnitev obeh primerov, pri čemer je za predsednika SD ključno, da ministra ostaneta »operativna« in da »ne ogrožata kredibilnosti vlade«. Pri tem je Lukšič napovedal, da bo njegova stranka pri pisanju dodatka koalicijske pogodbe za prihodnji dve leti zahtevala, naj se partnerji odrečejo posegom v minimalno plačo. Predlaga pa tudi kadrovsko dopolnitev vlade z novim državnim sekretarjem v kabinetu predsednice vlade, ki bi koordiniral velike gospodarske projekte, za katere bi se partnerji dogovorili. Podobno funkcijo je pred časom opravljal nekdanji državni sekretar, danes pa predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič.