Del sindikatov zahteva pogajanja o odpravi anomalij v celoti

Če vlada tega ne bo storila čim prej, bodo odločali o stavkovnih aktivnostih, napovedujejo.

Objavljeno
24. november 2017 15.24
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja od vlade zahteva, naj nemudoma pristopi k pogajanjem o odpravi plačnih anomalij v celoti. Če vlada tega ne bo storila čim prej, bodo odločali o stavkovnih aktivnostih, napovedujejo.

Kot so zapisali v pogajalski skupini, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se mora vladna stran začeti zavedati odgovornosti, ki jo ima v okviru enotnega plačnega sistema do vseh skupin javnih uslužbencev, ter mora na sistem vrednotenja delovnih mest gledati celovito in z enakim metrom za vse javne uslužbence.

Prepričani so, da je edini pristop k odpravi anomalij pri vrednotenju delovnih mest v javnem sektorju celovita in paketna obravnava odprave anomalij nad 26. plačnim razredom in na delovnih mestih, primerljivih z zdravniškimi. Le s takšnim pristopom se namreč lahko čim bolj izognemo permanentnim napetostim in konfliktom ter učinku valeče se snežene kepe, so opozorili.

Glede na dejstvo, da še niso končana pogajanja o odpravi anomalij na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom ter da se v nasprotju z dogovorom iz decembra 2016 niso še niti začela pogajanja o odpravi anomalij na delovnih mestih, primerljivih z zdravniškimi, so prepričani, da je treba odprte zadeve začeti nemudoma reševati in doseči dogovor.

Zato od vlade zahtevajo, naj nemudoma pristopi k pogajanjem o odpravi anomalij v celoti, tako glede anomalij na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom kot tudi na delovnih mestih, primerljivih z zdravniškimi. Odprava anomalij mora upoštevati spremenjene uvrstitve delovnih mest od uveljavitve plačnega sistema, predvsem pa tudi dvig vrednotenja zdravniških delovnih mest. Pogajanja se morajo končati najpozneje do 15. januarja prihodnje leto.

Prav tako mora vlada najpozneje decembra v zakonodajni postopek vložiti spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki bo usklajen s sindikati javnega sektorja.

Vlada mora prav tako predvideti konkretne mehanizme zagotavljanja dodatnega financiranja posameznih proračunskih uporabnikov glede na povečano maso za plače.

Pričakujejo tudi, da se nemudoma začnejo in v roku dveh mesecev končajo pogajanja o normativnih delih kolektivnih pogodb dejavnosti, ki normativnega dela ne vsebujejo.

Od vlade pričakujejo, da bo njihove zahteve vzela resno. Če ne bo čim prej konstruktivno pristopila k pogajanjih o njihovih zahtevah, bodo v prihodnjih tednih odločali o napovedi stavkovnih aktivnosti, so še napovedali.