Delavci migranti v DZ z novimi referendumskimi pobudami

Predstavniki delavcev migrantov so v DZ vložili referendumske pobude za tri novele zakonov.

Objavljeno
25. april 2016 14.27
Podpisi za referendum
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana − Predstavniki delavcev migrantov so danes v DZ vložili referendumske pobude za zakon o izvajanju carinske zakonodaje EU, novelo zakona o upravnih taksah in novelo zakona o varstvu kulturne dediščine. »Tokrat ne gre za državljansko nepokorščino, ampak za prepričanje, da so sedajni zakoni sporni,« je za Slovensko tiskovno agencijo povedal njihov predstavnik Emerik Neumeister.

Neumeister je v izjavi novinarjem povedal, da kot dnevni migranti vsak dan na sebi občutijo krivičen zakon o dohodnini, ki je bil sprejet leta 2005. Po njegovih besedah so ugotovili, da so tudi omenjeni trije zakoni, sprejeti 19. aprila, v določenih členih napisani v škodo državljanom, zato so danes tudi vložili podpise za začetek postopkov za razpis referenduma.

Nekaj referendumskih pobud so delavci migranti v znak državljanske nepokorščine že vložili v zadnjih mesecih, a so jih po pogovorih s premierom Mirom Cerarjem umaknili. Kot je danes spomnil Neumeister, so se dogovorili za nadaljnje korake. A je na zadnjem sestanku državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman »ubila še zadnje upanje, da bomo lahko prišli do konstruktivnega dogovora«, je pojasnil Neumeister in dodal, da so bili zavrnjeni prav vsi predlogi delavcev migrantov.

Cerar presenečen nad novimi referendumskimi pobudami

Premier Miro Cerar je v izjavi za medije v DZ povedal, da je presenečen nad novimi referendumskimi pobudami, ki jih je vložil sindikat delavcev migrantov. Kot je dejal, ne razume, kakšno je ozadje te odločitve, saj usklajevanja z njimi še potekajo. »V skladu z dogovorom, ki smo ga sklenili s predstavniki te skupine, potekajo zdaj skupna usklajevanja morebitnih bodočih zakonskih rešitev,« je dejal Cerar ob robu izredne seje DZ, na kateri je po Cerarjevem predlogu za razrešitev sama odstopila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Trenutno sicer teče tudi zbiranje 40.000 podpisov pod zahtevami za razpis referenduma o novelah zakona o varstvu okolja, zakona o trgu finančnih instrumentov in zakona o sodnih taksah ter spremembah zakona o družbi Slovenske železnice, ki jih je v DZ vložil Policijski sindikat Slovenije kot obliko pritiska v procesu pogajanj o njihovih stavkovnih zahtevah.