Neurejena vojna grobišča – zloraba mrtvih

Janja Sluga (SMC): Spomine je treba urediti in jih ovrednotiti ter poskrbeti, da se zgodovina z narodom pelje naprej.

Objavljeno
28. oktober 2014 14.40
mdr_Pahor Stres
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana – Ob dnevu spomina na mrtve so pri rovu Svete Barbare v Hudi jami položili venec delegacija DZ, v kateri sta bili poslanki SMC Janja Sluga in Anita Koleša ter poslanka NSi Iva Dimic, predstavniki ministrstva za delo in komisije za reševanje prikritih grobišč.

Komisija vlade za reševanje prikritih grobišč je ob tej priložnosti pozvala k hitrejšemu in doslednejšemu uresničevanju zakona o vojnih grobiščih in zakona o varstvu kulturne dediščine. Komisija pričakuje, da bodo vlada, ministrstvo za delo in ministrstvo za kulturo sprejeli ukrepe, ki bodo leta 2015, ob 100-letnici začetka bojev na Soški fronti in 70-letnici konca druge svetovne vojne ter povojnih množičnih izvensodnih pobojev, presegli sedanje stanje. Neuresničevanje zakonov povzroča kršenje temeljnih človekovih pravic tako mrtvih kot živih, opozarja predsednik komisije Jože Dežman.

Komisija je prepričana, da ni opravičljivega razloga za nezadostno financiranje ureditev vojnih grobišč. Zavlačevanje je škodljivo, ker spodbuja negativna čustva in omogoča zlorabo mrtvih za politične namene. Komisija predlaga vladi, naj pospeši uresničevanje vseh nalog na področju vojnih grobišč. Države bivših republik nekdanje Jugoslavije pa naj pozove, da poskrbijo za grobove svojih državljanov na slovenskem ozemlju.

Ministrstvo za delo nam je zagotovilo, da se je 15. oktobra začela sanacija rova Sv. Barbare v Hudi jami v skladu z ugotovitvami in zahtevami rudarskega inšpektorata RS. Za zasutje jaška 2, kjer ni bilo najdenih posmrtnih ostankov, in sanacijo jaška 1 ter izvedbo električne napeljave in razsvetljave od vhoda do obstoječih naprav je namenjenih 239.764,83 evrov. Dela se bodo nadaljevala do konca leta 2014.

Za druga evidentirana prikrita grobišča, ki jih je 596, je treba še pridobiti potrebne podatke. Letos je ministrstvo začelo vzpostavljati natančno računalniško evidenco vseh prikritih grobišč, tako bodo dobili podatke, ki jih potrebujejo za vpis v register grobišč. Urejanje in vzdrževanje vojnih grobišč I. in II. svetovne vojne doma in v tujini poteka v skladu z letnim programom dela. Lani in letos se izvaja iznos posmrtnih ostankov iz Kraških jam (lani 17, letos 21). Za vse naloge je imelo ministrstvo letos zagotovljenih 481.321 evrov, za naslednje leto je predvideno 525.590 evrov.

Prikrito grobišče v Hudi jami so odkopali spomladi leta 2009, potem ko so prebili enajst pregrad v rovu Svete Barbare. Najprej so naleteli na 432 mumificiranih trupel, iz prvega jaška pa so kasneje odkopali še 346 skeletov. Vsi so začasno shranjeni v kostnici v drugem delu rova. Po predvidevanjih je v 45 metrov globokem jašku še okoli 2000 žrtev. V drugem jašku jih niso našli. Kljub temu so se julija 2010 izkopavanja končala. Od tedaj si komisija prizadeva, da bi izkopali vse žrtve in razglasili Barbarin rov za kulturni spomenik državnega pomena in ga odprli za javnost.