Delo razkriva: Zoran Janković je »pozabil« tudi na svoj gozd na Golovcu

Ljubljanski župan je poleg lastništva hiše v Grosuplju pozabil tudi, da je lastnik 3400 kvadratnih metrov gozda.

Objavljeno
24. november 2011 15.28
Posodobljeno
24. november 2011 22.30
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Zoran Janković, kandidat stranke Pozitivna Slovenija za novega premierja, je javnosti zamolčal lastništvo več zemljiških parcel. V okolici svoje hiše na Vinterci 55 v ljubljanski četrtni skupnosti Rudnik je namreč še lasnik ali solastnik 3400 kvadratnih metrov gozda.

To je razvidno iz podatkov spletne aplikacije Geodetske uprave RS Prostor, ki omogoča javni vpogled v nepremičnine po vsej Sloveniji. Samo po sebi to ni nič posebnega, ne gre pa pozabiti, da je ljubljanski župan medijem od svojih nepremičnin navedel le solastništvo hiše v Ljubljani in lastništvo skoraj 6000 kvadratnih metrov velikega travnika v Bovcu. Nedavno je moral priznati še »formalno« lastništvo hiše v Brvacah v Grosuplju, nam pa je zdaj uspelo najti še nekaj njegovih gozdnih v Ljubljani, na katere je »pozabil«.

Tako je Zoran Janković skupaj z ženo Marijo (v javnosti znano kot Mija, op a.) na naslovu Vinterca 55 v enakem deležu lastnik 1134 kvadratnih metrov velike parcele s številko 2455/1, na kateri na 270 kvadratnih metrih stoji hiša, preostalih 864 kvadratnih metrov pa je dvorišče. Na sosednji parceli 2458/3 je v njuni lasti 196 kvadratnih metrov veliko dvorišče.

Pri navajanju svoje lastnine pa je javnosti župan pozabil omeniti, da je sam lastnik 1852 kvadratnih metrov velike gozdne parcele s številko 2458/1, na kateri ima 278 kvadratnih metrov zemljišča status pozidanega. Isto velja za 235 kvadratnih metrov gozda s parcelno številko 2455/3.Potem je tu še 1422 kvadratnih metrov prvovrstnega gozda na parceli 2455/4, katerega polovični lastnik je on, polovični pa njegov sin Jure. Na parceli 2455/5, ki meri 1439 kvadratnih metrov, pa je gozd v županovi polovični lasti, preostalo pa v lasti njegovega drugega sina Damijana. Če seštejemo vse županove deleže, ugotovimo, da je lastnik natanko 3400 kvadratnih metrov gozda na štirih parcelah.

Županov odgovor

Na vprašanje, ali ima v formalni lasti ali solasti v Sloveniji ali tujini (denimo v rodnih Saraorcih) še kakšno nepremičnino ali solastniške deleže v podjetjih, za katere javnost še ne ve, Zoran Janković ni odgovoril. Njegova strankarska piarovka Nataša Pelko je poslala le odgovor, da je »župan že večkrat poudaril, da je vse svoje premoženje prijavil pristojni Komisiji za preprečevanje korupcije«.

Elitna soseska

V elitnem naselju Vinterca na robu ljubljanskega Golovca, kjer so nedavno končali gradnjo manjkajoče komunalne infrastrukture, poleg ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegove žene Marije živi še več ljudi, povezanih s politično elito. Med drugim so kot (so)lastniki hiš z bazeni in velikih zemljiških parcel navedeni številni člani družine Virant. Denimo, županov tast Marjan Jernej Virant (zdajšnji mestni svetnik z Liste Zorana Jankovića in stric kandidata za poslanca in premierja Gregorja Viranta), Izidora in Stanka Nataša Virant ter direktor ljubljanske mestne uprave Vasja Butina.