Delova anketa: Stranka Mira Cerarja na vrhu

Anketa Dela: SMC dobila skoraj 17-odstotno, SDS 13-odstotno podporo.

Objavljeno
08. junij 2014 20.28
Posodobljeno
09. junij 2014 06.00
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Če bi bile parlamentarne volitve v nedeljo, bi na njih zmagala pred kratkim ustanovljena Stranka Mira Cerarja (SMC). Po rezultatih ankete Dela bi dobila skoraj 17-odstotno podporo, za seboj pa bi pustila SDS s 13-odstotno podporo.

Vstop Mira Cerarja in njegove stranke SMC v politični prostor je očitno dodobra premešal karte med strankami. Če k SMC prištejemo še Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab) in Verjamem Igorja Šoltesa, je slika strankarskega prostora skoraj obrnjena na glavo. Vodja raziskav pri Delu Roman Zatler ugotavlja, da se je delež razočaranih volivcev s pojavom novih strank zelo zmanjšal. »Glavnino podpore je SMC dobila med neopredeljenimi volivci oziroma med volilnimi upravičenci, ki so izražali svoje nestrinjanje z izborom strank, ki so v anketah običajno odgovarjali, da ne bodo volili nobene stranke. Delež teh volivcev se je s pojavom SMC zmanjšal za kar dve tretjini,« pojasnjuje Zatler.

Da velik delež slovenskega volilnega telesa ni zadovoljen s ponudbo uveljavljenih strank, dokazuje podatek, da so vse zunajparlamentarne stranke prejele skupaj 26 odstotkov (seštevek SMC, Zaab, Verjamem in drugi), vse parlamentarne stranke pa skupaj 31,8 odstotka podpore. Običajno je bilo to razmerje precej v korist parlamentarnim strankam, ki so v anketah prejemale nekajkrat večjo podporo kot zunajparlamentarne. Dodaten podatek je, da je na barometru priljubljenosti na vrhu predsednika Boruta Pahorja zamenjal – Miro Cerar.