Delovna inšpekcija na udaru

Poslanska skupina Levica predlaga razrešitev glavne inšpektorice Nataše Trček, ki vse očitke zavrača.

Objavljeno
05. julij 2017 18.05
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana – Razrešitev Nataše Trček s funkcije glavne inšpektorice inšpektorata za delo, zaposlitev vsaj 20 novih inšpektorjev za nadzor delovnih razmerij ter krepitev nadzorne in kaznovalne funkcije organa. To so predlogi Levice, o katerih bo danes razpravljal pristojni parlamentarni odbor.

Razmere na trgu dela so katastrofalne, trdi Luka Mesec, vodja poslanske skupine Levice. Vse več je drugorazrednih zaposlitev, število espejev se je od leta 2008 povečalo za 30 odstotkov, velik del med njimi je prisilnih. Mesec vidi krivce za tako stanje v vladi, ki po njegovih besedah ni zagotovila razmer za normalno delo inšpekcije, v kateri za nadzor več kot 200.000 poslovnih subjektov in zaščito 800.000 zaposlenih skrbi borih 35 inšpektorjev za delovna razmerja.

Drugi krivec pa je vodstvo inšpektorata za delo. Mesec pravi, da so od zaposlenih na inšpektoratu dobili poročila o pogostem šikaniranju in neustreznih pogojih za delo. Zelo sporna se jim zdi reorganizacija inšpektorata, za katero bi morali dobiti soglasje vlade, a so vodilni poskušali to zaobiti pod pretvezo, da gre za manjše spremembe akta o notranji organizaciji in sistematizaciji. Vendar je kasneje inšpekcija za sistem javnih uslužbencev ugotovila, da so posegi veliki in vplivajo tudi na dostopnost organa, saj so, med drugim, zaprli šest območnih enot.

Levica Nataši Trček očita tudi neupravičeno spreminjanje inšpektorata v svetovalni organ – na razpisu je namreč pridobila evropska sredstva za projekt, nanj pa so, po trditvah Levice, prerazporedili štiri najbolj izkušene inšpektorje. Glede na rastoči trend nezakonitega izkoriščanja delavcev in kadrovsko podhranjenost inšpektorata se zdi to Levici nedopustno.

Očitke zavračajo

»Odločno zavračam vse navedbe, ki jih je Levica predstavila v svojem pozivu, o nezakonitem delovanju inšpektorata. Delujemo zakonito in prepričani smo, da tudi zelo učinkovito, kar nam priznavajo tako državni organi kot večina sindikatov in tudi delodajalci,« se je odzvala Nataša Trček in pojasnila, da je inšpektorat leta 2014 sprejemal sistemizacijo v skladu z zakonodajo in pridobljenimi mnenji pristojnih organov.

»Smo prvi, ki že leta opozarjamo na veliko pomanjkanje inšpektorjev. Če bi nas bilo več, bi seveda lahko bili bolj učinkoviti. Mislim, da naši visoko usposobljeni uslužbenci z delom kažejo, da smo učinkoviti in navzoči pri vseh večjih stvareh, ki jih izpostavljajo delavci, sindikati ali mediji,« je dejala Nataša Trček, ki je prepričana, da s svojim delom v veliki meri ščitijo pravice delavcev. Svetovalno vlogo pa imajo predpisano tako v mednarodnih aktih kot v domači zakonodaji.