Denar za veterane odslej deli obrambno ministrstvo

Kljub napovedi, da bo denarja za veterane za 153.000 evrov manj kot lani, so zadovoljni zaradi pravilnikov.

Objavljeno
12. januar 2015 19.19
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Ljubljana – Financiranje veteranskih organizacij iz državnega proračuna ni več odgovornost ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ampak je za to pristojno ministrstvo za obrambo – glede na spremembe zakona o vojnih veteranih.

Medtem ko so posamezne veteranske organizacije lani pritoževale nad ministrico Anjo Kopač Mrak, da je denar razdelila po nerazumljivem in enigmatičnem ključu, je obrambni minister Janko Veber z uvedbo pravilnikov, ki ju trenutno pregleduje vladna služba za zakonodajo, očitno ubral pravo pot.

Dva pravilnika v dveh tednih

Ministrstvo za obrambo je pod taktirko ministra Janka Vebra pripravilo dva pravilnika: prvi določa kriterije za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja posameznega veteranskega združenja za podelitev statusa društva v javnem interesu na področju vojnih veteranov, drugi določa merila za sofinanciranje veteranskih združenj z ustreznimi prilogami.

Pri pripravi pravilnikov so, kot razlagajo na obrambnem ministrstvu, sodelovala tudi veteranska združenja, in ko bosta pravilnika sprejeta – to naj bi se zgodilo v kratkem, najkasneje v dveh tednih – bo obrambno ministrstvo izvedlo javni razpis. Posebna komisija ministrstva bo nato izmed prispelih prijav izbrala tiste, ki bodo izpolnjevale razpisne pogoje, ministrstvo pa bo pripravilo pogodbe za pridobitev sredstev za letošnje leto. Zoper osnutek pogodbe se bo mogoče pritožiti, dokončno besedo pri višini sredstev (ali zavrnitvi) pa bo imel obrambni minister.

Enoten odziv: »Končno!«

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleš Hojs bi bil vesel, če bi višina razdeljenih sredstev ostala enaka kot lani. V VSO, ki je leta 2013 prejelo 221.000 evrov, lani pa 33.682 evrov, so po besedah Hojsa predvsem veseli, da se je pripravil pravilnik, »sploh glede na to, da nikdar nismo mogli izvedeti, na podlagi kakšnih kriterijev je država delila ta sredstva«.

Tako kot predstavniki ostalih veteranskih združenj so tudi pri VSO imeli pripombe pri snovanju pravilnika. Poleg ostalega so, denimo, pripomnilil, da bi bilo smiselno omejiti maksimalno število točk, ki jih posamezno združenje lahko dobi za število članov. Manjše pripombe so imeli tudi iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB (lani so prejeli 225.000 evrov, leta 2013 pa 255.000 evrov), a večjih po besedah njihovega predsednika Tita Turnška ni bilo: »Prav je, da je nek pravilnik, saj so se ta sredstva v minulih letih podeljevala po principu višine podeljenih sredstev iz prejšnjih let.«

Pravilnika pozdravljajo tudi v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (lani so prejeli 304.666 evrov, pred dvema letoma 235.000 evrov), a njihov predsednik Ladislav Lipič pravi, da bo do končne ocene smotrnosti pravilnikov treba počakati do takrat, ko bodo po kriterijih iz pravilnikov ocenjene naloge, ki jih bodo prijavila posamezna združenja, na podlagi česar bodo razdeljena tudi sredstva: »Drugače pa okrog uvedbe jasnih pravilnikov lahko rečem, da smo na tem področju končno dobili nekaj, kar smo pogrešali leta in leta«.

Moč proračuna

Država je leta 2013 veteranskim organizacijam namenila 1.170.000 evrov, lani je ta znesek zmanjšala za 270.000 evrov. Za letošnje leto je na posebni namenski proračunski postavki veteranom odmerjeno še za dobrih 153.000 evrov manj sredstev, vsi skupaj naj bi jih prejeli 749.520 evrov. A kot pravijo iz Morsa, je to »podatek, ki ga nove proračunske okoliščine še lahko spremenijo«.