Deseti kongres Desusa za 16 let Karla Erjavca

Desus želi nagovoriti širši krog volivcev, ne le upokojence. Erjavec je edini kandidat za predsednika stranke.

Objavljeno
17. februar 2017 19.20
LJUBLJANA 01.03. 2013 hotel Mons. Volilni kongres stranke DeSUS s sloganom DeSUS - odgovornost za bodočnost Slovenije. Karl Erjavec. Foto: ALEŠ ČERNIVEC/Delo
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Po 12 letih na čelu upokojenske stranke se predsednik Desusa Karl Erjavec odpravlja po nov štiriletni mandat, tokrat prvič nima protikandidata. Zato po tej plati današnji kongres v Ljubljani ne pomeni prelomnice, bo pa, kot napovedujejo, prelomen zaradi vsebine.

Približno 240 delegatov Desusa na volitvah za predsednika stranke ne bo imelo večjih težav, saj se v kandidacijskem postopku ni nihče opogumil, da bi izzval Karla Erjavca, ki je stranko prevzel leta 2005 – tedaj je imel štiri protikandidate. Leta 2009 je premagal dolgoletnega poslanca Franca Žnidaršiča, ki je imel drugačno vizijo razvoja stranke, a za to ni dobil podpore delegatov. Leta 2013 sta Erjavca izzvala generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič in predsednica ljubljanskega odbora Desusa Meta Vesel Valentinčič.

O tem, da tokrat nima protikandidata, Erjavec pravi, da je tako verjetno zato, ker »člani stranke zaupajo vodstvu, po drugi strani pa s tem sporočajo, da je stranka Desus utrjena, konsolidirana in da enotno diha«. V tem vidi konkurenčno prednost pred drugimi strankami, kjer se funkcionarji prerivajo in pozivajo k odstopom.

Bolj napeto pri drugih položajih

Če na vrhu Desusa ni pričakovati kongresne drame zaradi negotovosti, kdo bi lahko bil predsednik, pa bo bolj napeto za položaj treh podpredsednikov. Vnovično kandidaturo je napovedal poslanec Tomaž Gantar, medtem ko sta se Saša Geržina in Brigita Čokl kandidaturi odpovedala. Njun položaj bodo poskušali prevzeti še Jelka Kolmanič, Marija Pukl in Jožef Žnidaršič.

V stranki napovedujejo, da bo kongres prelomen, ker bodo na njem predstavili nov program, ki bo poleg močne socialne note s poudarkom na upokojencih temeljil tudi na veliko odločnejšem gospodarskem programu. Osnovni namen te poteze je želja Erjavca in njegove ekipe, v katero sodi, denimo, Tomaž Gantar, narediti stranko zanimivo za širši krog potencialnih volivcev, ne le za upokojence. Kot pravi Erjavec, ne želijo biti le obrambna stranka pravic upokojencev in socialno šibkih, ampak tudi aktivna stranka, ki daje pobude in ponuja rešitve za gospodarski razvoj. Ta je, kot pojasnjuje verjetni novi-stari predsednik Desusa, temelj socialne politike.

Kongres bo zaradi bližine parlamentarnih volitev verjetno že predvolilno obarvan, zato bo zanimivo spremljati Erjavčev govor. Pred dnevi je že dejal, da bodo po kongresu delovali veliko bolj predvolilno, a da to ne bo ogrozilo funkcioniranja koalicije s SMC in SD.