Desus bo s kongresom že na predvolilnih obratih

Karl Erjavec bo edini kandidat za predsednika na 10.kongresu stranke, ki bo potekal 18. februarja v Ljubljani.

Objavljeno
11. januar 2017 18.43
vidic desus
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Desus s februarskim kongresom prehaja že v predvolilno fazo delovanja stranke, je po seji izvršnega odbora stranke dejal prvak stranke Karl Erjavec. Na 10. kongresu, ki bo potekal 18. februarja, se bo stranka organizacijsko preoblikovala, in sicer bodo uvedli nov organ - vodstvo stranke. Erjavec drugače ne bo imel protikandidata in bo na kongresu zagotovo potrjen.

Tudi po zadnji seji izvršnega odbora Desusa pred kongresom je jasno, da bo edini kandidat za predsednika stranke Karl Erjavec. To priča o tem, da si je Erjavec, ki je leta 2005 prevzel stranko od Antona Rousa, dokončno utrdil položaj v stranki, kjer je imel v preteklosti nekaj protikandidatov in tudi precej glasnih kritikov. Vsi ti so v zadnjem obdobju utihnili, ali pa so se umaknili. Če se zdi, da bo deseti kongres zaradi edinega predsedniškega kandidata dolgočasen, se obeta veliko bolj zanimiva tekma za podpredsedniški položaj, kjer je nominiranih več kandidatov in se bodo o njih v stranki do kongresa še usklajevali. Kot pravi Erjavec, tečejo vse aktivnosti v zvezi s kongresom normalno, zato ne pričakuje nobenih zapletov.

Erjavec pravi, da bo na kongresu predstavil nov program stranke, predvsem v smislu, kako vidi stranko v prihodnje. »Predstavili bomo nekatere vsebinske in organizacijske spremembe. Nov organ stranke bo vodstvo stranke, ki ga potrebujemo zaradi dinamike dogodkov, saj se je treba sproti odločati o pomembnih in težkih zadevah,« je pojasnil Erjavec. Sam kongres bo za Erjavca tudi že napoved, da se začenja predvolilno obdobje, saj v Desusu pričakujejo, da bodo parlamentarne volitve izvedene maja ali junija prihodnje leto. »Nagovor, ki ga bom imel, bo v bistvu že vstop v volilno kampanjo. S tem se bo stranka pripravila za novo obdobje in nov mandat. A to ne pomeni, da ne bomo več konstruktivni v koaliciji in vladi do konca mandata,« je dejal Erjavec.

Erjavec je poleg tega dokončno potrdil, da v Desusu ne bodo imeli kandidata za predsedniške volitve, ki bodo jeseni letos, prav tako še niso razpravljali, komu bi izrekli podporo, ker še ni jasno, kakšen bo nabor kandidatov.