Desus in ZDUS za izredno uskladitev pokojnin

Ta uskladitev bi pokojninsko blagajno stala 20 milijonov evrov. Sindikati za najnižjo pokojnino predlagajo znesek 600 evrov.

Objavljeno
29. marec 2016 17.43
rsi*Upokojenci
Maja Grgič, Pi. K.
Maja Grgič, Pi. K.

Ljubljana − Desus in Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) podpirata izredno 0,4-odstotno uskladitev pokojnin, ki jo predlaga Zavod za pokojninsko in invalidsko zavrovanje (Zpiz), a mora z njo soglašati še vlada.

»Desus bo vztrajal, da se bo to zgodilo. Menimo, da je to treba uskladiti, da ne bi pokojnine glede na plače še naprej padale,« je dejal prvak Desusa Karel Erjavec. Dodal je, da bo bitka zelo težka, saj se s finančnim ministrom glede tega še usklajujeta. »Moj občutek je, da bo o tem moral odločiti predsednik vlade Miro Cerar,« je dodal.

Na pripombo, da je Dušan Mramor že zavrnil izredno uskladitev pokojnin, pa je odvrnil, da je Mramor le minister in da bo o tem odločila vlada. Ta uskladitev bi pokojninsko blagajno stala 20 milijonov evrov.

Reforme ne potrebujemo

Glede zahtev po novi pokojninski reformi je Erjavec dejal, da je ne potrebujemo, ker da že zadnja reforma kaže učinke. »Nova reforma bi le še poslabšala položaj upokojencev,« je opozoril. Poudaril je še, da bi bilo treba preveriti odmero pokojnin po novem, saj se osnova znižuje.

Kot je razumeti Erjavca, naj bi letos upokojenci s pokojnino do 750 evrov prejeli enak regres kot lani, za prihodnje leto pa v Desusu pričakujejo, da bodo regres prejeli vsi upokojenci. Denar za to bi po Erjavčevih besedah lahko prispevala Kapitalska družba − iz razlike med zakonsko predvidenimi 50 milijoni in vsoto, ki jo v resnici nameni za usklajevanje pokojnin.

Glede minimalne pokojnine, ki jo predlagajo sindikati, pa je Erjavec dejal, da bi Desus to sicer podprl, a da glede na gospodarsko situacijo po njegovem mnenju to ni izvedljivo.

Sindikati predlagajo 600 evrov pokojnine

Zveza svobodnih sindikatov je sicer danes vladi predlagala, naj najnižjo pokojnino za 40 let pokojninske dobe zviša na 600 evrov, kar je 160 evrov več od tiste, ki jo moški s 40 leti pokojninske dobe dobi zdaj.

»Dajemo pobudo, da se na novo preuči, ali najnižja pokojninska osnova, kot jo določa pokojninski zakon, še zagotavlja ustrezno višino pokojnin,« je na današnji novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) dejala izvršna sekretarka zveze za varnost in zdravje pri delu Lučka Böhm. Pokojninska osnova je po njenem pojasnilu odvisna od pokojninske osnove in dolžine pokojninske dobe.

»Zahtevamo korekcijo,« je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič. »Najnižja pokojninska osnova mora biti v takšni funkciji, kot je minimalna plača,« je opozoril.

Z Mramorjem v laseh tudi zaradi demografskega sklada

Desus bitko z Mramorjem bije tudi glede rezervnega demografskega sklada. Predloga zakona o demografskem skladu, ki so ga pripravili na ministrstvu za finance, ni povsem v skladu z njihovimi željami. Kot je pojasnil Erjavec, želijo, da je sklad samostojen in da je nadzorni svet sestavljen iz treh predstavnikov, ki jih imenije vlada, dveh predstavnikov upokojencev in enega predstavnika sindikata.

Desus in Zdus bosta tudi vztrajala, da mora 34-odstotni delež Zavarovalnice Triglav, ki je v lasti Zpiza, postati last demografskega skalda. Erjavec je priznal, da bodo zahtevali tudi 28-odstotni delež Triglava, ki je v lasti SDH, čeprav ne verjame, da bodo s to zahtevo uspeli. »Želeli pa bi, da tega deleža ni mogoče prodati brez našega soglasja,« je dodal.

Po Erjavčevih navedbah naj bi vrednost demografskega sklada dosegala štiri milijarde evrov. Dodatni viri za ta sklad še niso dorečeni, Desus pa bi zanj namenil tudi desetino dobička, ki ga slaba banka ustvari pri prodaji svoji naložb.