Desus nepričakovano za ministrico za zdravje predlagal Brigito Čokl

Bratuškova po neuradnih informacijah na predlog Karla Erjavca ne bo pristala.

Objavljeno
11. februar 2014 12.10
Posodobljeno
11. februar 2014 12.27
suhadolnik desus
An. B., notranja politika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si
An. B., notranja politika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Potem ko je minuli teden Izvršni odbor (IO) Desusa sprejel koalicijsko pogodbo, jo je danes brez težav in soglasno sprejel še svet stranke. Prvak Desusa Karl Erjavec je pred svetom dejal, da ne vidi morebitnih problemov pri sprejemanju.

Več težav pa se pojavlja pri kandidatih za ministrstva. Kot je dejal Erjavec, »zadeva je kar zapletena, ampak rešljiva.«

V Desusu so namreč pred tem večkrat omenili, da bi po odstopu ministra za zdravje Tomaža Gantarja, prevzeli urad za Slovence po svetu, ki ga zdaj vodi ministrica PS Tina Komel. Neuradno naj bi na to mesto predlagali Gorazda Žmavca, člana IO Desusa.

A ker po naših informacijah Tina Komel iz položaja ni želela oditi, je Desus danes na svetu stranke odločil, da bodo vztrajali pri ohranitvi ministrstva za zdravstvo. Na tem položaju bi v stranki tako radi videli državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Brigito Čokl, ki jo je pred časom že podprl tudi generalni direktor ZZZS Samo Fakin.

Čoklova pa po naših neuradnih informacijah nima podpore koalicije. Viri blizu kabineta predsednice vlade menijo, da Bratuškova na predlog Desusa ne bo pristala; če bi Erjavec s Čoklovo mislil resno, bi jo predlagal že pred meseci. To pomeni, da je v tem trenutku še vedno najbolj verjetna menjava resorjev.

Do sedaj je v javnosti veljalo, da bo zdravstveno ministrstvo prevzela Alenka Trop Skaza. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je že pred današnjo sejo sveta stranke dejal, da imajo pri tej kandidaturi pomisleke, zlasti zaradi njenih referenc.

»Stranki Desus po volilnem izidu pripadata dve ministrstvi. Glede na to, da sta dve ministrski imeni že zakrožili po medijih, smo se pa odločili, da bomo predlagali gospo Brigito Čokl za ministrico za zdravje, saj ocenjujemo, da je bolj izkušena kandidatka od Trop Skaze. Glede na to, da gre za obdobje enega leta in pol in so pred vrati redne parlamentarne volitve, menimo, da bi bila boljša rešitev,« je po seji pojasnil Karel Erjavec in dodal, da odgovor predsednice vlade »pričakuje zelo v kratkem.«

Svet stranke Desus je danes po besedah njegovega predsednika Karla Erjavca podprl kandidaturo Metoda Dragonje za gospodarskega ministra.