Desus naklonjen vstopu v desnosredinsko koalicijo

IO Desusa je pogajalski skupini dal mandat, da se pogaja z desnosredinsko koalicijo. Pogovori se začnejo danes.

Objavljeno
19. januar 2012 12.16
Posodobljeno
19. januar 2012 12.25
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Karl Erjavec je na izvršnem odboru stranke očitno pomiril »uporne« lokalne odbore, ki niso bili navdušeni nad povezovanjem z desnosredinsko koalicijo. Predlogu vodstva, da začnejo pogajanja za vstop v vlado Janeza Janše, namreč ni nasprotoval nihče.

»To je zgodovinska odločitev Desusa. Imamo namreč le dve možnosti: prva je oblikovanje desnosredinske vlade, druga pa predčasne volitve, ki pa si jih Slovenija ne more privoščiti,« je argument, s katerim je Erjavec očitno prepričal večino članov izvršnega odbora. Njegov predlog je namreč podprlo 14 članov, eden pa se je glasovanja vzdržal. Še pred današnjim tri ure trajajočim zasedanjem pa je bila večina bolj naklonjena ideji, da se s strankami SDS, DLGV, SLS in NSi zaradi programskih razhajanj sploh ne začnejo pogajati.

»Zaradi konsistentnosti in miru v stranki smo se pač odločili za manjše zlo – čeprav so nekateri sestanek zapustili z grenkobo,« je pojasnil predsednik Desusovega mariborskega občinskega odbora Valter Drozg. Prav njegov odbor je veljal za enega glasnejših kritikov politike vodstva stranke. Zaradi nestrinjanja s povezovanjem z desnosredinsko koalicijo je iz omenjenega odbora protestno izstopilo tudi šest članov stranke. »Z našo odločitvijo pa še nismo prejudicirali Desusovega vstopa v desnosredinsko vlado.

Pogajalska skupina mora še vedno izpogajati najmanj tisto, kar je ponudil Zoran Janković,« opozarja Drozg in dodaja, da se bodo dokončno odločili šele na svetu stranke prihodnji torek. Generalni sekretar Desusa Ljubo Jasnič, ki je poleg vodij lokalnih odborov veljal za enega ostrejših nasprotnikov strankinega povezovanja z desnosredinsko koalicijo, je napovedal, da bo spoštoval kakršnokoli strankino odločitev, ko bo ocenil, da je njihov program zajet v koalicijski pogodbi. »Osebnih kadrovskih ambicij pa nimam,« je izjavil Jasnič.