Desus ohranja izobraženca Simčiča

Rektor Univerze v Ljubljani pravi, da enkrat, ko je diplomant uspešno opravil diplomo, te ni mogoče odvzeti.

Objavljeno
17. februar 2012 21.14
Jasna Kontler - Salomon, znanost
Jasna Kontler - Salomon, znanost

Ljubljana – Po ugotovitvi, da se je poslanec Desusa Ivan Simčič na študij zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti (FF) Univerze v Ljubljani (UL) zelo verjetno vpisal s ponarejenim srednješolskim spričevalom, se med drugim postavlja tudi vprašanje, kakšne bodo v primeru dokazane krivde pravne sankcije in kaj bo s to diplomo.

To vprašanje smo danes postavili prvim med pristojnimi, namreč vodstvu FF UL. Toda od predstavnice FF za stike z javnostjo Barbare Fabjan smo izvedeli, da bodo odgovor lahko pripravili šele v začektu prihodnjega tedna.

Smo pa dobili stališči rektorja UL prof. dr. Staneta Pejovnika in dekana Ekonomske fakultete (EF) UL in predsednika upravnega odbora UL prof. dr. Dušana Mramorja. Doslej neznan podatek je, da se je Simčič najprej vpisal na EF in šele nato prepisal na FF, kjer je diplomiral.

Dr. Mramor meni – poudarja pa, da je to njegovo osebno mnenje –, da bi morali v primeru dokazanega ponarejenega spričevala Ivanu Simčiču odvzeti tudi univerzitetno diplomo.

Rektor UL pa nam je dejal, da gre za dvoje ločenih zadev. Ponaredba spričevala, če se bo izkazala kot takšna, je kaznivo dejanje, ki ga je tako tudi treba obravnavati. Diplome po študiju na FF pa v primeru, ko je diplomant opravil vse izpite in uspešno zagovarjal diplomo, po besedah prof. dr. Pejovnika najverjetneje ni mogoče odvzeti.