Desus začasno vodi Tomaž Gantar

Odbor stranke je odločil: predlagal bo razrešitev predsednice sveta Mete Vesel Valentinčič.

Objavljeno
14. marec 2013 07.12
Posodobljeno
14. marec 2013 07.12
SLOVENIJA LJUBLJANA 19.02.2013 KARL ERJAVEC ZUNANJI MINISTER FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Zoran Potič, notranja politika; Š. P., Delo.si
Zoran Potič, notranja politika; Š. P., Delo.si

Ljubljana -  Medtem ko je predsednik Desusa Karl Erjavec napovedal izstop iz stranke, če se v torek izvoljena predsednica sveta stranke Meta Vesel Valentinčič ne umakne, je vodenje stranko začasno prevzel podpredsednik Desusa Tomaž Gantar.

Zaradi izrednih razmer in grozečega razkola v stranki se je vodstvo stranko sestalo ob 11. uri na sedežu stranke v Ljubljani. Erjavca se sestanka ni udeležil.

Na sestanku so sklenili, da bodo predlagali razrešitev predsednice sveta stranke.

Erjavec: Opravljam le še tekoče posle

Pred sejo izvršnega odbora Desus se je sestala tudi poslanska skupina stranke.

Karl Erjavec je za Delo potrdil, da bo kot predsednik Desusa do končne odločitve opravljal le še tekoče posle, ker ni zadovoljen z izvolitvijo Mete Vesel Valentinčič za predsednico sveta na nedavnem svetu stranke. Erjavec je zagrozil, da bo izstopil iz Desusa, če vrh stranke ne zamenja Veselove, ki je na kongresu nastopila kot njegova protikandidatka in je dobila 62 glasov podpore oziroma slabih 30 odstotkov glasov vseh delegatov. Spomnimo, na kongresu 1. marca je Erjavec prejel 114 glasov od 210 prisotnih delegatov.

»Odločitev, kaj bo s koalicijo, je v rokah naših poslancev,« je dejal za Delo Erjavec. Poleg Erjavca menda namerava stranko zapustiti tudi vseh pet poslancev poslanske skupine Desus, če bodo v vodstvenih organih delovali ljudje, ki so na kongresu odkrito nastopili proti predsedniku Desusa.

Vesel Valentinčičeva je za STA povedala, da bo šele na seji videla pismo predsednika Desus, ki naj bi ga obravnavali. "Takrat bom šele vedela za prave razloge in bom tudi komentirala vso zadevo," je napovedala.

Člani sveta Desus so na torkovi ustanovni seji na tajnih volitvah za predsednico sveta izvolili Meto Vesel Valentinčič, ki je sicer predsednica Mestne organizacije Desus Ljubljana in zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana kot pomočnica generalnega direktorja za kadrovska in pravna vprašanja, so danes sporočili iz Desus Ljubljana.

Svet Desus je sicer na torkovi seji pričakovano soglasno potrdil vstop v vlado Alenke Bratušek. V njej bi kot zunanji minister sodeloval Erjavec, kot minister za zdravje pa Tomaž Gantar.

Začasni prevzem vodenja

Gantar je pred sestankom izvršilnega odbora dejal, da je edini izhod iz krize umik »vseh tistih, ki so se v zadnjem obdobju trudili, da stranka ne bi bila enotna že pred kongresom«. Podpredsednik Desusa dodaja, da je sedaj končno napočil čas, da se umaknejo, ker da s svojim delom škodujejo stranki in vodstvu stranke, ki v težavnih časih skušajo biti dober partner v novi vladi. »Zelo je pomembno, da smo enotna stranka, zato je treba nekje potegniti črto,« je dejal Gantar.

Meta Vesel Valentinčič je bila v torek na svetu stranke izvoljena za predsednico tega najvišjega organa Desusa med dvema kongresoma. Na kongresu 1. marca je nastopila tudi kot protikandidatka Karlu Erjavcu in je dobila 62 glasov podpore ali slabih 30 odstotkov. Očitno je Erjavec njeno izvolitev v svetu stranke razumel kot svojevrstno nezaupnico in krepitev "opozicije" v stranki, ki mu je začela vse bolj glasno oporekati po vstopu v desno-sredinsko koalicijo pred letom dni.

Gantar je pred sestankom IO dejal, da je izhodov iz krize več, svet stranke lahko izvoli novega predsednika, Valentinčičeva lahko odstopi, a da se bo treba odločiti, kako naprej. Nedvomno je, pravi Gantar, da je Erjavec na kongresu zmagal z absolutnim številom glasov (dobil je 54 odstotkov), kongres Desusa je bil sklican le zato, da bi se ga rušilo, a da se nezadovoljnežem ni izšlo. »V vodstvu stranke smo po kongresu smatrali, da se bo rušenje stranke prenehalo, a očitno se s tem nadaljuje, kar potrjuje način vodenja sveta Desus s strani nove predsednice, kar je za vse nas nesprejemljivo. Njena radikalna stališča, ki jih je izrekala že na kongresu in kasneje na svetu, bi lahko ogrozila nemoteno delo Desusa v novi koaliciji,« je dejal Gantar. Podpredsednik Desusa meni, da edino umik Vesel Valentinčičeve zagotavlja dobro delo v novi vladi.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je dejal, da vsi poslanci enotno podpirajo Karla Erjavca in da so pripravljeni, če jim stranka ne bo prisluhnila, zapustiti Desus in ustanoviti samostojno poslansko skupino. Poslanci si od organov Desusa želijo enotnosti in ne razdvojenosti, kar naj bi se dogajalo v zadnjem obdobju. Zaradi tega po njegovem stabilnost nove koalicije in vlade ni ogrožena. »Koalicija ni ogrožena, ker bo imela v parlamentu trdnega partnerja in vseh pet glasov,« je dejal Jurša.

Vodstvo stranke trenutno razpravlja o nastalem zapletu in išče možne rešitve. Pričakovati je, da bodo v prihodnjih dneh sklicali svet Desusa, na katerem bi prišlo do razpleta.

Erjavec je postavil ultimat

Izvršni odbor Desus namreč obravnava napoved predsednika stranke Erjavca, da do nadaljnjega v stranki opravlja le še tekoče posle. Odločil se je namreč, da bo izstopil iz Desus, če ne bodo zamenjali novoizvoljene predsednice sveta Desus Mete Vesel Valentinčič. Slednja zadeve danes ni želela komentirati. Kot je dejala, bo vse jasno po seji izvršnega odbora.

Svet je Valentinčičevo na tajnih volitvah za svojo predsednico imenoval v torek na ustanovni seji. Zanjo je po podatkih iz stranke glasovalo 31 članov, za njeno protikandidatko Jelko Kolmanič pa 26.