Desusa vsebina reformnega paketa ni prepričala

Gantar: Ni bilo narejenega toliko, kolikor smo pričakovali. SMC: Koalicija se je strinjala, da so izhodišča reforme ustrezna.

Objavljeno
09. december 2016 14.39
jsu/milojka
N. Č., Z. P., Ma. F., STA
N. Č., Z. P., Ma. F., STA

Ljubljana − Danes, tri dni pred iztekom roka 12. decembra, ko mora ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc predstaviti zakonodajni paket zdravstvene reforme, je ministrica rešitve najprej predstavila koalicijskim partnerjem.

Na koalicijskem vrhu se je koalicija seznanila z vsebinami reform v zdravstvu, ki pa Desusa niso prepričale. Pričakovali smo več, je dejal podpredsednik Desusa Tomaž Gantar: »Ni bilo niti približno narejeno toliko, kolikor smo pričakovali in kakor je bilo napovedano«. V Desusu bodo razmislili, kako naprej, a že zdaj so napovedali, da niso optimisti.

Han: Za širšo razpravo za zdaj premalo pripravljenega

V SD predlogov reforme niso povsem zavrgli. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han: »Osnova je, rabimo pa konkretne številke.« Po njegovi oceni je potrebna širša razprava in pogovor o tem, da bo v zdravstvo verjetno treba dati več denarja, a je za zdaj za to razpravo premalo pripravljenega.

»Nič takega se ni zgodilo, da bo jutri kaj boljše,« je po srečanju priznal Han. Po njegovih ocenah ne gre za katastrofo, pač pa za realno oceno. Spomnil je, da so pogovori o teh vprašanjih že vrsto let v politiki enaki.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti gre po mnenju SD v pravo smer, dva danes predstavljena zakona pa nista reformna. Pri ključnemu, to je zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pa je veliko vprašanj, na katere po Hanovih besedah ne bodo mogli še odgovoriti, pač pa je potreben dogovor družbenih skupin. »Da lahko gremo v takšno iskreno razpravo, pa imamo zdaj premalo napisanega,« je priznal Han.

»Koalicija se strinja, da so izhodišča ustrezna«

Sklep današnjega koalicijskega vrha je povzela vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer: »Koalicija se je strinjala, da so izhodišča reforme ustrezna in sledijo koalicijskemu sporazumu.« Rešitve glede zakona o zdravstvenem zavarovanju ter zakona o zdravstvenih zavodih pa so odprte in bo koalicija razpravo nadaljevala prihodnji teden, je pojasnila.

Partnerji se strinjajo, da gresta lahko v postopek novela zakona o pacientovih pravicah in novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki se dotika dolgoletne težave podeljevanja koncesij. Pri zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakonu o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov pa so konkretne rešitve po besedah Kustec Lipicerjeve ostale odprte in nepojasnjene, zato se bo koalicija prihodnji teden ponovno sestala in nadaljevala razpravo.

Strinjajo se, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje v sedanji obliki ni potrebno oz. je celo škodljivo in je treba najti alternativno rešitev. Ministrica jih je seznanila, da obstajajo scenariji in preračuni o rešitvah, ki pa jih še ni konkretno predstavila, je povedala Kustec Lipicerjeva.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc napoveduje reformni paket že vsaj leto dni, po vsebinski plati je malo znanega o tem, kaj na ministrstvu sploh načrtujejo. Ključni štirje zakoni za zdravstveno reformo, ki jih je napovedala ministrica, so spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti, spremembe zakona o pacientovih pravicah, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakon o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Brglez: Dogovor med vlado in sindikati je mogoče doseči

Predsednik DZ Milan Brglez je na današnji novinarski konferenci pozval vlado in sindikate javnega sektorja, naj čim prej »poskušajo doseči sporazumen dogovor, ki bo v korist vsem«. Dodal je, da bi bila to dobra popotnica za leto 2017.

Meni, da se morajo rešitve iskati čim bolj intenzivno, »tako da ima vlada pri tem vso mojo podporo, da najde karseda hitro dogovor s sindikati«. Dejal je tudi, da bi bile morebitne predčasne volitve najslabša možnost za državo.

***

Preberite tudi:

* Kaj lahko pričakujemo od vladne reforme

* Milojkin reformni paket