Dilema, ali cela pokojnina ali le del in status s. p.

Dvojni status: obrtniška zbornica upa na pomoč opozicije pri vložitvi ustavne presoje nove ureditve upokojencev, ki še opravljajo dejavnost.

Objavljeno
05. januar 2016 16.42
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana - Upokojenci, ki so hkrati samostojni podjetniki, imajo do konca meseca čas, da uskladijo svoj status. Na voljo imajo dve možnosti - ali prenehajo opravljati dejavnost ali pa se vključijo v obvezno zavarovanje in zamrznejo delež pokojnine. Obrtniška zbornica bo do sredine meseca pripravila ustavno presojo. Upa, da jo bo vložila s pomočjo opozicije.

»Predpisi so tako komplicirano napisani, da jih je težko razumeti, na zavodu za pokojninsko zavarovanje pa nas pošiljajo od enega referenta do drugega in nikakor ne dobimo odgovorov,« je potožil eden od bralcev, ki bo samo še do konca meseca tudi samostojni podjetnik. Po tem se mu to ne bo več izplačalo, je prepričan. Bolje prejemati zagotovljeno stalno pokojnino kot en delež zamrzniti za negotov zaslužek.

Upokojenec in zavarovanec nista združljiva

Glavno vodilo pri snovanju nove zakonodaje je, da mora biti oseba, ki dela, vključena v neko zavarovanje, pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Če izpolnjuje pogoje, da opravlja dejavnost, mora za to plačevati prispevke. In če plačuje prispevke, ne more biti upokojenec.

Kakšna je bila ureditev doslej? Načelna temeljna ureditev je, da sta statusa upokojenca in zavarovanca nezdružljiva, razlagajo. Zakon je za samostojne podjetnike do lanskega decembra dovoljeval izjemo. Posameznik je lahko prejemal pokojnino v celoti in hkrati nadaljeval dejavnost kot samostojni podjetnik, če je izpolnjeval enega od naslednjih pogojev: da je imel zaposlenega vsaj enega delavca, da je bil starejši od 63 let (moški) oziroma 61 let (ženske) in da je pred upokojitvijo opravljal dejavnost v enakem obsegu, vendar bil zavarovan po drugi podlagi, da je torej bil v delovnem razmerju in imel popoldansko obrt. Plačevali so pavšalne prispevke približno 32 evrov za pokojninsko in 32 evrov za zdravstveno zavarovanje na mesec. Kot vsakdo, ki ima popoldansko obrt.

Nove določbe zakona, ki razburja mnoge, pa predvidevajo, da bo status upokojenca združljiv z opravljanjem dejavnosti le, če se posameznik začasno odpove določenemu odstotku pokojnine in se ponovno vključi v obvezno zavarovanje. To lahko stori za najmanj dve uri na dan, s čimer bi prejemal 75 odstotkov pokojnine in plačeval prispevke za dve uri na dan. Kar pomeni 48 evrov na mesec za pokojninsko zavarovanje, zdravstveno pa bo še naprej 32 evrov. Lahko pa se reaktivira tudi za več ur, sorazmerno s tem se znižuje izplačana pokojnina in povečuje znesek za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.

Na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so nam pojasnili, da morajo samozaposleni oziroma družbeniki, ki so hkrati poslovodne osebe, svojo dejavnost izbrisati iz poslovnega registra najkasneje do 31. januarja, če ne želijo biti vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in prejemati celotne pokojnine. Po ocenah Zpiza novela zakona zadeva približno 12.000 oseb.

Kaj je enakopravnost?

Velja prepričanje, da je pokojnina pridobljena pravica, očitno pa to ne velja vedno. Na MDDSZ odgovarjajo, da gredo zakonske spremembe v smer enake obravnave vseh zavarovancev. »Z novim zakonom se sistemsko ureja dvojni status in se tako izenačujejo vsi samostojni podjetniki, torej tisti, ki že zdaj niso mogli ohranjati samostojne dejavnosti ob prejemanju celotne pokojnine, ter tisti, ki so v skladu s predhodno veljavno zakonodajo izjemoma lahko do konca minulega leta še opravljali samostojno dejavnost ob prejemanju celotne pokojnine. S takšno ureditvijo želimo doseči enako obravnavo ne samo med vsemi kategorijami zavarovancev, temveč tudi znotraj kategorije samozaposlenih zavarovancev, saj so vsi plačevali prispevke in za upokojitev morajo izpolnjevati enake pogoje, zaradi česar ni razlogov za drugačno obravnavo nekaterih samostojnih podjetnikov,« še zagotavljajo na MDDSZ.

Na Obrtni zbornici Slovenije (OZS) se s temi razlagami ne strinjajo. »Zagotovo bomo šli v ustavno presojo novega zakona, ker se nam zdi krivičen in tudi ustavno sporen. Vsak dan nas kličejo upokojeni obrtniki in tudi mnogi, ki so pred upokojitvijo. A ne gre za to, da bi vsi obrtniki, ki se upokojijo, želeli še naprej delati, nekateri pa se, iz takih ali drugačnih razlogov, za to odločijo,« je pojasnil predsednik OZS Branko Meh. Zakon se mu zdi ustavno sporen zato, ker profesorji, na primer, lahko predavajo po avtorskih pogodbah in hkrati prejemajo polno pokojnino. Napovedal je, da bo besedilo za ustavno presojo pripravljeno do sredine januarja. Upa, da se jim bo uspelo dogovoriti z opozicijskimi poslanci, ki so jih v prizadevanjih že podprli, da ga bodo lahko vložili na ustavnem sodišču. Če ne bi dobili podpore v parlamentu, bi se lotili zbiranja pet tisoč podpisov.

Pri OZS imajo svoj predlog, kako urediti dvojni status - naj tisti, ki se upokoji, starejši od 60 let, z vsaj 40 leti delovne dobe, prejema celotno pokojnino, dejavnost pa nadaljuje s plačilom polnih prispevkov in davkov. »Nekateri so nam očitali, da bi, če bi ti ljudje plačevali nižje prispevke, v svojih vrstah ustvarili nelojalno konkurenco drugim s. p.-jem in podjetjem. Če pa je nekdo pripravljen plačati polne davke in prispevke, lahko država samo pridobi, nič ne izgubi,« je prepričan Meh. Sedanje omejitve se jim ne zdijo razumne in razumljive. Cel kup nejasnosti je še, zato OZS od MDDSZ zahteva natančno pojasnilo.

Po evidencah OZS je približno 2000 obrtnikov, ki še opravljajo dejavnost, informacij o tem, koliko ljudi se bo na novo upokojilo, nimajo. »Imamo pa podatek, da nekateri ravno zaradi tega spornega zakona zapirajo svoja podjetja in svoje delavce prijavljajo na zavod za zaposlovanje. Nekateri pa še čakajo in upajo, da nam bo uspelo z ustavno presojo,« je strnil predsednik OZS.