Dinamična dogajanja na zunanjem ministrstvu

Iz predala potegnili strategijo zunanje politike. Na novo bodo določili vsebinske pristojnosti.

Objavljeno
30. julij 2015 20.44
Minister Karl Erjavec predaja dolžnost predsednika Desusa Antonu Donku. V LjubLjani 3.7.2015
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Brdo pri Kranju – Vlada je na sredini maratonski seji, ki se je zavlekla v četrtkovo jutro, med drugim sprejela strategijo o zunanji politiki ter spremembe organizacije ministrstva za zunanje zadeve in razrešila več veleposlanikov.

Z ministrstva so sporočili, da je bila reorganizacija načrtovana in ni neposredno povezana s škandalom glede arbitraže o meji s Hrvaško in odpoklicem veleposlanice v Parizu Veronike Stabej. »Reorganizacijo dela je generalni sekretar ministrstva napovedal že januarja na posvetu slovenske diplomacije,« so odgovorili.

Ministrstvo bo imelo po reorganizaciji štiri direktorate namesto petih, njihova imena se nekoliko spreminjajo, nobeden od direktoratov pa v imenu nima več pristojnosti za »bilateralo«, pod katero spadajo dvostranski odnosi med Slovenijo in sosednjimi državami (sektor za sosednje države).

Po spremembi bo imelo zunanje ministrstvo direktorate za skupno zunanjo in varnostno politiko, za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo, za zadeve Evropske unije ter za gospodarsko in javno diplomacijo. Zdaj ima pet direktoratov – za bilateralo in evropske zadeve, za globalne zadeve in politično multilateralo, za gospodarsko diplomacijo, za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč ter za mednarodno pravo in zaščito interesov. Te so vodili Tina Vodnik (bilaterala in evrospke zadeve), Sanja Štiglic (globalne zadeve in politična multilaterala), Stanislav Raščan (gospodarska diplomacija), Mitja Štrukelj (mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarna pomoč) in Borut Mahnič (mednarodno pravo in zaščita interesov).

Po seji vlade so sporočili, da se bodo poleg »racionalizacije in optimizacije dela na ministrstvu« tudi »na novo določile nekatere vsebinske pristojnosti oziroma delovna področja posameznih direktoratov«. Zaradi reorganizacije nihče na ministrstvu ne bo izgubil službe, bodo pa privarčevali nekaj denarja, saj bodo ukinili eno mesto direktorja direktorata ter združili delovni mesti političnega direktorja in generalnega direktorja na direktoratu za skupno zunanjo in varnostno politiko.

Menjave veleposlanikov

Vlada je na sredini seji tudi potrdila odpoklic več veleposlanikov. Med njimi je Veronika Stabej, ki bo z 31. avgustom predčasno končala mandat veleposlanice Slovenije v Franciji, Monaku in Maroku.

Stabejevo je doletel predčasen odpoklic, potem ko je nadzor veleposlaništva v Parizu razkril številne nepravilnosti – med njimi zlorabo službene kartice in vozila, neupravičene in nenapovedane odsotnosti iz države, poneverbe in oškodovanje proračuna, da bi nezakonitosti prikrila, domnevno je tudi ponarejala listine. Čeprav je bil nadzor opravljen že lani, je Stabejeva ostala na položaju, po zatrjevanju ministra Erjavca zaradi priprave obiska predsednika slovenske vlade Mira Cerarja pri francoskem predsedniku Françoisu Hollandu.

Svoje delo pa končujejo še veleposlaniki v Zagrebu, Rimu, New Delhiju, Brasilii, Ankari in Podgorici, saj jim poteka mandat. Iz Italije se vrača Iztok Mirošič, iz Hrvaške Vojko Volk, iz Turčije Milan Jazbec, iz Indije Darja Bavdaž Kuret, iz Brazilije Milena Šmit in iz Črne gore Vladimir Gasparič.