DL ne podpira dviga DDV

Vse kaže, da vlada ne bo predlagala dviga DDV. V DZ bi za sprejem predloga zmanjkali poslanski glasovi DL.

Objavljeno
31. marec 2014 19.54
Posodobljeno
31. marec 2014 20.00
suhadolnik denar
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana - Predlog o dvigu obeh stopenj DDV, s katerim bi v državni blagajni nadomestili nepremičninski davek, že deli koalicijo. Izvršilni odbor Državljanske liste je sklenil, da tega ukrepa stranka ne bo podprla. DL predlaga zmanjšanje javne porabe, z novim letom pa uvedbo davčne blagajne.

DL na preizkušnji

Vprašanje je, ali gre zgolj za manever DL ali pa si bo stranka v zadnjem hipu premislila in v parlamentu vendarle dala svoje glasove za dvig DDV. Naši viri so prepričani, da večina članstva misli resno. Novim davkom DL načeloma nasprotuje in je po sprejetju nepremičninskega davka zagotavljala, da je svoje glasove za takšen ukrep dala zadnjič.

Stranka je tudi dosegla, da je v koalicijski pogodbi zapisano: »Vlada ne bo zviševala ali uvajala novih davkov in drugih dajatev, razen če se o tem ne bo drugače dogovorila s socialnimi partnerji«. »Če bi zdaj želeli dvigati DDV, bi morali spremeniti koalicijsko pogodbo,« je zato dejal predsednik stranke Gregor Virant.

Zaplet ni enostaven; o kontroverznem ukrepu namreč odloča parlament. Brez sedmih glasov poslancev DL pa vlada nima večine. Če si stranka ne bo premislila, se koalicija lahko znajde v blokadi odločanja. Premierka Bratuškova bi v tem primeru verjetno morala znova v parlament po zaupnico.

SD in Desus sta »za«

Drugi dve vladni stranki, SD in Desus, pa z dvigom DDV nimata težav. »Naše prioritete izhajajo iz napačne davčne politike Janševih vlad, ki sta zmanjšali davke za skoraj milijardo. Gre predvsem za davek na dohodek pravnih oseb. Drugi v vrsti je krizni davek in tretji DDV. Glavna ideja je ta, da glavnino bremena prevzamejo bogatejši,« usmeritev stranke, ki se ne strinja z varčevanjem v javnem sektorju, razlaga predsednik SD Igor Lukšič.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je brez ovinkov povedal, da predloge finančnega ministra Uroša Čuferja načeloma podpirajo. Dokončno se bodo odločili, ko bodo dobili izračune, koliko bo višji davek prispeval v državno blagajno, in ko se bodo dogovorili, ali bo šlo za začasni ali trajni ukrep.

Vodstvo Desusa, ki se je danes sestalo, je zvišanje DDV že podprlo. Karl Erjavec je z njim zadovoljen, saj meni, da gre za najbolj pravičen ukrep, saj bo vsakdo nekaj prispeval v proračun. Odločitev je logična, ker stranka ne pristaja na posege v pokojnine, ki se pogosto omenjajo kot naslednja tarča varčevalnih ukrepov. Dosegla pa je tudi, da je zaveza o nedotakljivosti pokojnin zapisana tudi v koalicijski pogodbi. Predsednik Desusa se strinja z namero vlade, da do konca leta pripravi nov zakon o nepremičninskem davku. Hkrati pa ne verjame, da ga bo lahko sprejela do konca mandata.

Opozicija je »proti«

Pričakovano pa novemu povišanju davkov nasprotuje opozicija. Skupni imenovalec kritik SDS in NSi je, da bo takšen ukrep najbolj prizadel najrevnejše, zmanjšal zasebno potrošnjo in še bolj oklestil BDP. »Če kdaj, potem Slovenija prav zdaj potrebuje nižanje davkov, ne pa zvišanje,« pravi Matej Tonin. Obe stranki sta prepričani, da bi morala vlada ukrepati v nasprotni smeri, torej zmanjšati proračunske odhodke - pregledati normative v šolstvu, zmanjšati javno upravo, reorganizirati upravne enote. Del rešitve pa je po mnenju opozicije tudi hitrejša privatizacija.